Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Biram srcem – biram Niš “, svečano otvoreni Dani turizma

rssBookmark and Share

Niš 06.09.2021. Južna Srbija Info

Manifestacija Dani turizma i Nišu, pod sloganom “Biram srcem – biram Niš “, danas je svečano otvorena na platou ispred Gradske kuće. Posetioci će u naredna tri dana, na šetalištu, pored parka u ulici 7: juli imati priliku da posete štandove sa turističkom ponudom brojnih destinacija u Srbiji i Bugarskoj.

"Biram srcem – biram Niš “, svečano otvoreni Dani turizma

Naredna tri dana Nišlijama i posetiocima se predstavalja, Zlatibor, Beograd, Novi Sad, Knjaževac, Sokobanja, Kruševac, Prijepolje, Loznica, Inđija, Čačak, Bela Crkva, Vršac, Niš, Sofija, takođe, moći će da se upoznaju sa ponudom vinarija i destilerija Jugoistočne Srbije i gastronomskim specijalitetima Udruženja ugostitelja iz Niša.

Manifestaciju je otvorila gradska većnica Adriana Anastasov, a otvarenju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Žikica Nestorović kao i direktora TON-a u Nišu Dragana Petković koja je najavila niz događaja u okviru manifestacije, a posetiocima se obratila i Vesna Raca Radisavljević, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije. Na manifestaciji je 36 izlagača.

“Prateći kampanju Turističke organizacije Srbije "Biram srcem – biram Srbiju", Turistička organizacija Niša je na ovaj način želela da se predstavi ne samo Nišlijama već i gostima koji su došli iz cele Srbije ali i Bugarske i Severne Makedonije. Predstavljamo sve naše turističke potencijale, aranžmane iz oblasti aktivnog odmora, vinskog turizma i sve što smo planirali za iduću godinu. Pripremili smo nove razglednice i suvenere i to ćemo sada predstaviti gostima koje očekuje obilazak i Grada Niša  ali i  netaknute lepote priprode u okolini. Cilj nam je da svima pošaljemo poruku da “Biram srce – birem Niš”, istakla je Dragana Petković, direktorka TON-a.

Tokom trajanja manifestacije biće organizovana i konferencija na kojoj će biti reči o tome kako da se prevaziđu efekti koje je izazvala korona u organizaciji putovanja.

“Cilj nam je da zajedničkim snagama pronađemo modele i načine rada za sledeću godinu”, dodala je Petković.

Nišlije će izlagače moći da posete izlagače u parku 7.jula od 12 do 20 sati, a od 20 do 22 sata organizovan je muzički program namenjen kako mladima tako i Nišlijama koji navikli na niški merak.

“Turizam jeste jedan od prioriteta Grada Niša i mislim da se to videlo  u prethodnoj godini. Uprkos problemima koje nam je donela korona mi imamo povećanje broja turista u gradu i Niškoj Banji, pre svega domaćih  ali i stranih. Nadamo se da će naredna godina biti ključna za povratak razvoju turizma od  pre 2020.godine. Planovi za narednu godinu se prave pažljivo, razvijamo kulturne  manifestacije, pri Turističkoj organizaciji Niš imaćemo i fond za turističke manifestacije. Biće puno novina u finansiranju ali i puno planova za iduću godinu. Do kraja godine biće otvoren i arheološki park Mediana i još neki lokaliteti će biti  uređeni, aplicirali smo kod nekoliko ministarstava i ambasada za donacije i sredstava za realizaciju projekta”, istakla je gradska većnica Adriana Anastasov.

Dodala je da u planu revitalitacija Tvrđave, otvaranje Beogradske kapije gde će se nalaziti i mali trg, a rešavaju se i pravno-imovinski odnosi, a najveći broj planova se svodi na razvoj Niške Banje.

“U planu je izgradnja akva parka, botaničke bašte, otvaranje  hotela na šetalištu, terme Kulište. Puno je lepih ideja pokrenuto sada ali za dosta njih apliciraćemo i sledeće godine”, dodala je Anastasov.

Anastasov je najavila i formiranje jedinstene turističke regije Jugoistočne Srbije koja bi povezala gradove u turistička mesta u okolini Niša koji bi stvorili jedinstvenu turističku ponudu.

“Ministarstvo je samo za infrstrukturu izdvojilo 152 miliona dinara, za manifestacije 32 miliona  što je samo dokaz da naše ministarstvo podržava i Grad Niš i manifestacije koje se u njemu i okolini održavaju”, istako je državni sekretar u ovom ministarstvu Žikica Nestorović.

Ministarstvo je zadovoljno na koji način se turizam kao grana oporavlja posle 2020. godine.

“Došli smo već na 70 posto od godine 2019. Posebno mi je drago da su građani Srbije ali i okolnih zemalja počeli da upoznaju našu zemlju”, kazao je Nestorović.

Vesna Raca Radisavljević, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije je kazala da je posle dve godine pandemije koronavirusa teško oporaviti turizam u zemlji i ugostiteljstvo i sve druge prateće programe u turizmu.

“Turistička privreda je pokazal veliku fleksibinost, izabrali smo nove načine komunikacije, susreti se odigravaju na nove načine kako bi smo turističku ponudu Srbije pa i Niša približili svima”, kazala je Vesna Raca  Radisavljević.

 

Komentara: 0


#   Niš   gradska kuća   Bugarska   Turistička organizacija Niš   Adriana Anastasov   Turistička organizacija Srbije   Dani turizma   Dragana Petković   Dani turizma 21
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima