Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани Србије на летовање у Грчку уз било коју вакцину или пи-си-ар и антигенски тест

Bookmark and Share

29.03.2021. Јасмина Ракочевић РТС, Јужна Србија Инфо

Грчи министар туризма који се налази у посети Србији Харис Теохарис потврдио је да ће грађани Србије моћи од 14. маја да путују у Грчку уколико поседују потврду о вакцинацији, пи-си-ар или брзи антигенски тест.

Ставрос видиковац - Фото: Јужна Србија Инфо
Ставрос видиковац - Фото: Јужна Србија Инфо

Услов је да грађани Србије који путују у Грчку имају потврду о вакцинацији било којом вакцином, јер ће Грчка, у случају наших грађана, прихватити и потврду о вакцинацији руском и кинеском вакцином.

"Велики број Срба је вакцинисан вакцинама које нису одобрене у ЕУ, али без обзира нато наши разговори које сми имали и одлуке које су донете са лекарима, не постоји никакво питање повећаног ризика од било које вакцине и неке од тих вакцина су већ кренуле у процедуру европске регистрације тако да одговор је једноставан - све вакцине су прихваћене и у Грчкој и они који их буду примили ићи ће у зелену траку за улазак преко границе", истакао је министар туризма Грчке Харис Теохарис. 

За невакцинисане за улазак у Грчку биће обавезан пи-си-ар или антигенски тест. За децу до 10 година старости неће бити потребна ни потврда о вакцинацији, јер нису у категорији за вакцинацију нити тест.

Србија ће бити тако пета земаља на свету, уз САД, Велику Британију, Израел и Малту, чији ће грађани моћи да уђу у Грчку. 

За улазак наших грађана биће отворена два гранична прелаза из Северне Македоније и један из правца Бугарске. 

Туристи из Србије ће највероватније моћи да уђу у Грчку већ од половине априла, иако летња сезона званично почиње 14. маја, али ће све зависисти од епидемиолошке ситуације у нашој земљи и Грчкој. 

Како би се туристи у Грчкој осећали безбедно у тој земљи ће ускоро почети и вакцинација туристичких и радника запослених у угоститељству, рекао је министар туризма Грчке. 

Када је реч о заменским путовањима, за аранжмане које наши туристи нису због пандемије коронавируса искористили прошле године, министарка Татјана Матић је рекла да ће они имати приоритет.

"Према подацима ЈУТЕ прошле године је закључено око 140.000 аранжмана, што значи да је укупно око 220.000 грађана који би требало да остваре своја права и они ће имати предност. Могу да очекују да ће до краја године моћи да замене односно остваре своје ваучере у Грчкој без икаквих проблема чим се летња сезона отвори", рекла је министарка Матић.


#   туризам   Грчка   летовање   Министарство туризма   Ставрос (Грчка)   Татјана Матић   ковид вакцина
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима