Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добре вести за туристе из Србије - Грчка смањује број лежаљки у кафићима и проширује бесплатну зону на плажама

Bookmark and Share

09.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Овог пролећа, Грчка ће имплементирати нови систем за регулисање уређених плажа и осигуравање јавног приступа, према новом закону који прописује да најмање 50% површине плаже мора остати доступно јавности, без приватних лежаљки.

Фото: Ставрос - Василис Евагиолу
Фото: Ставрос - Василис Евагиолу

Министарство националне економије и финансија Грчке донело је овај нови закон како би решило питање приватног заузимања јавних плажа. С обзиром на то да грчки Устав признаје обалу земље као јавно добро, нови систем гарантује грађанима неометан приступ плажама у сваком тренутку.

Овај закон такође уводи ограничења за концесије за плаже, где се максимална површина која се може изнајмити ограничава на 500 м2, или не више од 50% укупне површине плаже. На пример, ако је плажа величине 10.000 м2, најмање 5.000 м2 мора остати слободно. Такође, сунцобрани и лежаљке не смеју покривати више од 60% одобрене површине, што се додатно смањује на 30% у подручјима означеним као "Натура".

Концесионари ће имати обавезу да редовно чисте плаже, обезбеде санитарну инфраструктуру и уклоне своју опрему након завршетка летње сезоне. Овај нови закон такође наглашава важност аспеката као што су приступ објектима и присуство спасилаца, чиме се осигурава сигурно и угодно искуство за посетиоце плажа.

Циљ овог новог система је очување природног и културног богатства грчких обала, омогућавајући истовремено грађанима и туристима да уживају у прелепим плажама које Грчка нуди, уз очување права јавности на приступ овим природним ресурсима.


#   Грчка   кафић   летовање   плажа   Ставрос (Грчка)   бар на плажи
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима