Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dobre vesti za turiste iz Srbije - Grčka smanjuje broj ležaljki u kafićima i proširuje besplatnu zonu na plažama

Bookmark and Share

09.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Ovog proleća, Grčka će implementirati novi sistem za regulisanje uređenih plaža i osiguravanje javnog pristupa, prema novom zakonu koji propisuje da najmanje 50% površine plaže mora ostati dostupno javnosti, bez privatnih ležaljki.

Foto: Stavros - Vasilis Evagiolu
Foto: Stavros - Vasilis Evagiolu

Ministarstvo nacionalne ekonomije i finansija Grčke donelo je ovaj novi zakon kako bi rešilo pitanje privatnog zauzimanja javnih plaža. S obzirom na to da grčki Ustav priznaje obalu zemlje kao javno dobro, novi sistem garantuje građanima neometan pristup plažama u svakom trenutku.

Ovaj zakon takođe uvodi ograničenja za koncesije za plaže, gde se maksimalna površina koja se može iznajmiti ograničava na 500 m2, ili ne više od 50% ukupne površine plaže. Na primer, ako je plaža veličine 10.000 m2, najmanje 5.000 m2 mora ostati slobodno. Takođe, suncobrani i ležaljke ne smeju pokrivati više od 60% odobrene površine, što se dodatno smanjuje na 30% u područjima označenim kao "Natura".

Koncesionari će imati obavezu da redovno čiste plaže, obezbede sanitarnu infrastrukturu i uklone svoju opremu nakon završetka letnje sezone. Ovaj novi zakon takođe naglašava važnost aspekata kao što su pristup objektima i prisustvo spasilaca, čime se osigurava sigurno i ugodno iskustvo za posetioce plaža.

Cilj ovog novog sistema je očuvanje prirodnog i kulturnog bogatstva grčkih obala, omogućavajući istovremeno građanima i turistima da uživaju u prelepim plažama koje Grčka nudi, uz očuvanje prava javnosti na pristup ovim prirodnim resursima.


#   Grčka   kafić   letovanje   plaža   Stavros (Grčka)   bar na plaži
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima