Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građani Srbije na letovanje u Grčku uz bilo koju vakcinu ili pi-si-ar i antigenski test

Bookmark and Share

29.03.2021. Jasmina Rakočević RTS, Južna Srbija Info

Grči ministar turizma koji se nalazi u poseti Srbiji Haris Teoharis potvrdio je da će građani Srbije moći od 14. maja da putuju u Grčku ukoliko poseduju potvrdu o vakcinaciji, pi-si-ar ili brzi antigenski test.

Stavros vidikovac - Foto: Južna Srbija Info
Stavros vidikovac - Foto: Južna Srbija Info

Uslov je da građani Srbije koji putuju u Grčku imaju potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom, jer će Grčka, u slučaju naših građana, prihvatiti i potvrdu o vakcinaciji ruskom i kineskom vakcinom.

"Veliki broj Srba je vakcinisan vakcinama koje nisu odobrene u EU, ali bez obzira nato naši razgovori koje smi imali i odluke koje su donete sa lekarima, ne postoji nikakvo pitanje povećanog rizika od bilo koje vakcine i neke od tih vakcina su već krenule u proceduru evropske registracije tako da odgovor je jednostavan - sve vakcine su prihvaćene i u Grčkoj i oni koji ih budu primili ići će u zelenu traku za ulazak preko granice", istakao je ministar turizma Grčke Haris Teoharis. 

Za nevakcinisane za ulazak u Grčku biće obavezan pi-si-ar ili antigenski test. Za decu do 10 godina starosti neće biti potrebna ni potvrda o vakcinaciji, jer nisu u kategoriji za vakcinaciju niti test.

Srbija će biti tako peta zemalja na svetu, uz SAD, Veliku Britaniju, Izrael i Maltu, čiji će građani moći da uđu u Grčku. 

Za ulazak naših građana biće otvorena dva granična prelaza iz Severne Makedonije i jedan iz pravca Bugarske. 

Turisti iz Srbije će najverovatnije moći da uđu u Grčku već od polovine aprila, iako letnja sezona zvanično počinje 14. maja, ali će sve zavisisti od epidemiološke situacije u našoj zemlji i Grčkoj. 

Kako bi se turisti u Grčkoj osećali bezbedno u toj zemlji će uskoro početi i vakcinacija turističkih i radnika zaposlenih u ugostiteljstvu, rekao je ministar turizma Grčke. 

Kada je reč o zamenskim putovanjima, za aranžmane koje naši turisti nisu zbog pandemije koronavirusa iskoristili prošle godine, ministarka Tatjana Matić je rekla da će oni imati prioritet.

"Prema podacima JUTE prošle godine je zaključeno oko 140.000 aranžmana, što znači da je ukupno oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava i oni će imati prednost. Mogu da očekuju da će do kraja godine moći da zamene odnosno ostvare svoje vaučere u Grčkoj bez ikakvih problema čim se letnja sezona otvori", rekla je ministarka Matić.


#   turizam   Grčka   letovanje   Ministarstvo turizma   Stavros (Grčka)   Tatjana Matić   kovid vakcina
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima