Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грци отварају плаже, уз строге мере и високе казне за прекршиоце

Bookmark and Share

15.05.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Топао викенд у најави, препорука надлежних специјалиста за заразне болести уз строга правила омогућиће Грцима да већ у суботу бораве на некој од преко 500 плажа које су се организовале у складу са правилима.

Ставрос у Грчкој,  Фото: Василис Евагелоу
Ставрос у Грчкој, Фото: Василис Евагелоу

Заменик министра цивилне заштите и кризног управљања Никос Хардалиас је рекао да је то "кључна тачка напора коју Грци морају успешно да прођу".

Према усвојеним правилима на плажи може да буде максимално 40 људи на 1000 м2. и обавезно је бележити број присутних. Минимална удаљеност између сунцобрана је четири метра.

Уз сунцобран иду и највише две лежаљке, осим породица са малолетном децом. 

Забрањена је било која врста хране осим запакована а забрањена је и продаја алкохолних пића.

Минимална удаљеност између купаца који чекају на услугу је постављена на 1,5 метара, док постоји снажна препорука за употребу маске од стране запослених.

Особље које ради на уређеним плажама дужно је да дезинфикује лежаљке, столице за сваког посетиоца, док је на лежаљкама обавезан пешкир. Особље је такође дужно да редовно дезинфикује санитарне чворове уз плажу.

Забрањени су тимски спортови са физичким контактима. Да би се заштитило јавно здравље, потребно је посматрати неопходне удаљености на плажама, избегавати загушење и поштовати сва правила хигијене.

Фото: Јужна Србија

Строге казне

Уколико се не буду поштовале мере о броју људи на плажама закупцима прети казна од 5.000 до 20.000 евра а пословање ће бити обустављено на 30 дана. У случају другог кршења утростручиће се новчана казна и период у коме ће се обуставити рад.

"Ако се људи нису спремни отворити плаже спроводећи све мере, нека не журе и не ризикују. Неће бити попуштања на штету јавног здравља", поручио је Хардалиас.

Он је додао да се постепено укидање рестриктивних мера врши пажљивим корацима, предузимањем свих потребних здравствених мера, пошто је вирус још ту и циркулише међу популацијом.

Од понедељка дозвољена су путовања унутар континенталне Грчке на Крит и Евију док се Лефкада и Елафонисос воде као острвска одредишта и тамо ће одлазак бити дозвољен од 25. маја уколико све буде добро.

Такође у понедељак, зоолошки вртови и ботаничке баште се отварају као и археолошка налазишта. Почињу пробе и снимање филмова, уз строга правила заштите.

Исто важи и за правила у верским објектима која се отварају у недељу, где се препоручује ношење маски а употреба антисептика је обавезна.

Коментара: 0


#   туризам   Грчка   плажа   Ставрос (Грчка)   Коронавирус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима