Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мерошина, место где вишње "цветају"

rssBookmark and Share

Ниш 16.12.2014. Јужна Србија Инфо

Општина Мерошина налази се у југоисточном делу Централне Србије, припада Нишавском округу и спада у ред мањих општина.

Мерошина, место где вишње "цветају"

Територију од 193 км2 окружују  територије града Ниша, општина Црвени Крст и општина Палилула на истоку, на југу  територије општина Житорађа и Дољевац, на западу територија општине Прокупље и на северу општина Алексинац. Територија општине простире се на западном делу Нишке котлине, са северне и северозападне стране затварају је планински масиви Малог Јастрепца, а на источној страни омеђена је током реке Јужна Морава.

У саставу општине је 27 насељених места: Азбресница, Александрово, Арбанасце, Балајнац, Баличевац, Батушинац, Биљег, Брест, Бучић, Горња Расовача, Градиште, Девча, Дешилово, Доња Расовача, Дудулајце, Јовановац, Југбогдановац, Кованлук, Костадиновац, Крајковац, Лепаја, Мерошина, Мраморско Брдо, Облачина, Падина, Рожина и Чубура.      

Средином мерошинске општине простире се магистрални пут Ниш – Прокупље, на чијој средини се налази административни центар општине - село Мерошина. Центар се налази подједнако удаљен и од Ниша и од Прокупља, на само 17 километара. Коридор 10, тј. ауто-пут који једним делом пролази преко мерошинске општине, као и магистрални пут који повезује источну и југоисточну Србију са Кососвом и Црном Гором, дају могућност за развој различитих привредних делатности.

Рељеф какарктеришу брежуљкасто-брдовити и нископланински терени.

Повољна клима, релативно добре хидролошке карактеристике, разноликост земљишта и биогеографске карактеристике, као и богат природни потенцијал и очувана животна средина, чине да општина има изузетан привредни потенцијал. Умерена континентална клима са благим одликама средоземне, као и велико богатство подземних и текућих вода, доприноси да плодно земљиште представља основни природни ресурс општине.

Највећи део територије чини обрадиво земљиште, па је то разлог што је пољопривреда главна привредна грана општине. Осим житарица, које успевају на око 50 % обрадивог земљишта, највише се гаји Облачинска вишња.

Облачинска вишња није посебна сорта вишње, него је екотип који се развио прилагођавањем географским условима овог поднебља. Захваљујући њој, која је постала главни „бренд“ овог краја, Мерошина је позната у читавом свету. Највеће количине ових плодова користе се за извоз, па је зато садња  ове културе најмасовнија. Данас у мерошинској општини има око 2 000 хектара под вишњом, са производњом преко 1000 вагона годишње.

Поред засада Облачинске вишње, све више се сади и позната врста шљиве „Стенлеј“, па у мерошинској општини данас има око 400 хектара засада овог воћа. Мање површине заузимају јабуке, виноградарска бресква, лубенице, купина, малина и јагода. За разлику од претходних деценија, када је овај крај био познат по виноградарству, ова култура се све мање гаји.

Последњих неколико година индустрија овог краја постаје све озбиљнија привредна делатност, па је у претходном периоду доста урађено на уређењу индустријске зоне на Мраморском брду, а чини се изузетан напор да се развијају индустријске зоне и у другим деловима општине. Радне зоне у Мерошини заузимају велику површину, налазе се у близини аутопута Београд – Скопље и поред самог магистралног пута Ниш – Прокупље, што их чини посебно атрактивном. Овде је изграђено доста привредних објеката. Мањи део капацитета свих радних зона је већ попуњен домаћим компанијама, за осталим делом радне зоне постоји велико интересовање захваљујући повољном положају и могућности прикључка на инфрастуктуру.

Општина нуди кратак рок добијања грађевинске дозволе, ниску цену накнаде за уређивање грађевинског земљишта и смањену цену накнаде за коришћење грађевинског земљишта, па су то предности у односу на друге општине.

Природни потенцијал мерошинске општине за развој туризма није искоришћен адекватно, ако изузмемо Облачинско језеро, па се последњих година све више пажње посвећује развоју ове привредне гране. Постојећа језера, Облачинско и Крајковачко, разноврсност биљног и животињског света, као и очувана, незагађена природа, представљају идеалне услове за развој туризма. Осим поменутих језера, постоје услови и за развој ловног и риболовног туризма, као и за развој сеоског туризма који постаје све популарнији у читавом свету.


Облачинско језеро

Посета све већег броја домаћих и страних туриста охрабрује туристичке раднике мерошинске општине. Приметан раст посета, изградња и реновирање постојећих смештајних и спортских објеката на Облачинском језеру, доприносе да се мерошинска општина нађе на туристичкој мапи Србије. Претходну туристичку сезону обележиле су посете спортских екипа које су боравиле на припремама, па је целокупан смештајни капацитет распродат месецима унапред.

Поред терена за велики тенис, игралишта за велики и мали фудбал, терена са вештачком травом за мали фудбал, игралишта за кошарку и одбојку на песку, туристичку сезону на Облачинском језеру употпуњује и манифестација ''Дани вишње“ која се већ неколико година организује у првој половини јуна. Организовање великих рок концерата на отвореном и различита предавања за произвођаче вишње, чине да ова манифестација сваке године привуче велики број људи из оближњих градова и читаве Србије.

Ове године на Облачинском језеру први пут је организован и међународни фестивал филмских школа ''Cherry`s Film Festival“ на коме је било филмова из целог света, па је то била прилика да слике Облачинског језера обиђу цео свет.


Крајковачко језеро

Сви напори челника и мештана мерошинске општине усмерени су ка циљу да мерошинска општина постане једна модерна средина у којој живе успешни људи који чувају наслеђе предака, стварају сопствене вредности и граде сопствени пут.

Добродошли у општину вишње!       

Текст реализован у сарадњи са општином Мерошина.

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   Прокупље   Београд   Житорађа   општина   Мерошина   Крајковачко језеро   ауто-пут   Јужна Морава   коридор 10   вишње   Облачинско језеро   мали фудбал   Дани вишње   Општина Алексинац
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима