Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Руј се попело 1.200 планинара, најмлађи имао девет, најстарији 97 година

rssBookmark and Share

Стара планина 12.06.2016. З.Панић, Блиц

Више од 1.200 планинара, међу којима је најмлађи имао девет, а најстарији 97 година, попело се на планински врх Руј на граници Србије и Бугарске у општини Бабушница

Фото: Туристичка организација Бабушнице
Фото: Туристичка организација Бабушнице

У успону су учествовали планинари из Србије, Бугарске, Македоније и Кине. Сви они су савладали пешачку стазу од 18 километара за око 10 сати и стигли до врха висине 1.706 метара. Старт и циљ били су у селу Ракита.

Успон на Руј организовала је Туристичка организација Бабушнице у сарадњи са Планинарским клубом “Руј 1706” из Бабушнице и Месном заједницом села Ракита, а под покровитељством општине Бабушница. Сликари из Бабушнице поклонили су слике најмлађем и најстаријем учеснику, Месној заједици Ракита и Мирославу Докману, једном од твораца успона. Учесницима успона пре поласка на стазу обратили су се заменик председника општине Бабушница Горан Димитријевић и директор Туристичке организације Бабушнице Милан Стаменковић.

ТО Бабушница

- Из Србије је био 620 планинара, а са бугарске стране дошло је 600 планинара. Они су се срели са српским планинарима и дружили на врху. Све је протекло у најбољем реду и ово је заиста био празник планинарства. Сви заједно смо доказали да овај крај Србије има прелепе крајеве који су прави туристички бисери - каже директор Туристичке организације Бабушнице Милан Стаменковић.

Туристичка организација Бабушнице је обезбедила бесплатан оброк за све учеснике успона. Осим пасуља и купуса, планинарима је служена и већ препознатљива лужничка вурда, специјалитет од млека и бренд Бабушнице.

ТО Бабушница

- Данас је био одличан дан, време идеално за планинарење. Ово је највећа планина на којој сам се пењала у Србији. Када сам почела да се пењем осећала сам се уморно, али када смо стигли до врха, била сам срећна. Ово је био велики изазов за мене. Хвала организаторима на свему. Надам се да ће оваквих одличних акција бити и даље - каже Кинескиња Јена Лау.

Манифестацији су присуствовали представници Планинарског савеза Србије. Секретар Бранислав Божовић је рекао да се од 10. до 17. септембра у Шведској одржава европска пешачка асоцијација “Еурорандо 2016”.

- Одабрали смо седам акција у Србији за учешће на Еуроранду, а међу њима је и успон на Руј - рекао је Божовић.

Коментара: 1


#   Стара планина   планинари   Бабушница   Бугарска   Кина   Туристичка организација   Туристичка организација Бабушнице   Македонија   Милан Стаменковић   рекреативно   Руј  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Ivica Mladenovic, 23.06.2016.:
    Čestitam svim planinarima i babušničkim entuzijastima na izuzetnom uspehu i afirmaciji našeg malog mesta. Sve čestiteke i Saši Aranđeloviću kao i predsedniku turističke organizacije Babušnice Mr Stamenkoviću, na svim dosadašnjim kreativnim aktivnostima. Želim vam puno uspeha u daljem radu.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима