Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На врху Руј, између Србије и Бугарске, 1.300 планинара (ФОТО)

rssBookmark and Share

Стара планина 15.06.2015. З.П. Блиц, Јужна Србија Инфо

На шестом међународном успону на планински врх Руј у бабушничкој општини, на граници Србије и Бугарске учествовало је више од 1.300 планинара из Србије и Бугарске, а било их је и из Канаде, Шкотске и Енглеске.
Сви су успешно савладли пешачку стазу од 18 километара.

Фото; ТОБ
Фото; ТОБ

Пре успона на овај врх висине 1.706 метара, организовано је бесплатно колективно крштење у Ракитској реци које су обавили свештеници Манастира Свети Јован Богослов крај Поганова.
 
- Укупан број планинара прелази бројку од 1.300, што овај планински успон ставља на прво место у региону. Захваљујем се свима који су били део историје јер смо поставили рекорд по броју планинара у нашем окружењу - рекао је директор Туристичке организације Бабушнице Милан Стаменковић.

Туристичка организација Бабушнице је обезбедила бесплатан оброк за све учеснике. Осим планинарског пасуља и чорбе од печурака, планинарима је служена и већ препознатљива лужничка вурда, специјалитет од млека и бренд Бабушнице.

 У селу Ракита организовано је приказивање два филма под називом “Југословенски филм се враћа кући” на фестивалу “Руј фест”. Реч је о филму “Рударева срећа” који је и први наручени играни филм у Краљевини Југославији, снимљен 1929. године у подножју Руја и у селу Ракита где је радио рудник. Други филм је снимљен непосредно пре Првог светског рата под називом “Лепоте Миџора, Старе планине и околине Пирота”.

Коментара: 0


#   Стара планина   планинари   Бабушница   Свети Јован   Бугарска   Туристичка организација   Шкотска   Туристичка организација Бабушнице   међународно   прво место   Милан Стаменковић   Канада   Енглеска   врх   Руј   Ракита   Свети Јован Богослов
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима