Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na vrhu Ruj, između Srbije i Bugarske, 1.300 planinara (FOTO)

rssBookmark and Share

Stara planina 15.06.2015. Z.P. Blic, Južna Srbija Info

Na šestom međunarodnom usponu na planinski vrh Ruj u babušničkoj opštini, na granici Srbije i Bugarske učestvovalo je više od 1.300 planinara iz Srbije i Bugarske, a bilo ih je i iz Kanade, Škotske i Engleske.
Svi su uspešno savladli pešačku stazu od 18 kilometara.

Foto; TOB
Foto; TOB

Pre uspona na ovaj vrh visine 1.706 metara, organizovano je besplatno kolektivno krštenje u Rakitskoj reci koje su obavili sveštenici Manastira Sveti Jovan Bogoslov kraj Poganova.
 
- Ukupan broj planinara prelazi brojku od 1.300, što ovaj planinski uspon stavlja na prvo mesto u regionu. Zahvaljujem se svima koji su bili deo istorije jer smo postavili rekord po broju planinara u našem okruženju - rekao je direktor Turističke organizacije Babušnice Milan Stamenković.

Turistička organizacija Babušnice je obezbedila besplatan obrok za sve učesnike. Osim planinarskog pasulja i čorbe od pečuraka, planinarima je služena i već prepoznatljiva lužnička vurda, specijalitet od mleka i brend Babušnice.

 U selu Rakita organizovano je prikazivanje dva filma pod nazivom “Jugoslovenski film se vraća kući” na festivalu “Ruj fest”. Reč je o filmu “Rudareva sreća” koji je i prvi naručeni igrani film u Kraljevini Jugoslaviji, snimljen 1929. godine u podnožju Ruja i u selu Rakita gde je radio rudnik. Drugi film je snimljen neposredno pre Prvog svetskog rata pod nazivom “Lepote Midžora, Stare planine i okoline Pirota”.

Komentara: 0


#   Stara planina   planinari   Babušnica   Sveti Jovan   Bugarska   Turistička organizacija   Škotska   Turistička organizacija Babušnice   međunarodno   prvo mesto   Milan Stamenković   Kanada   Engleska   vrh   Ruj   Rakita   Sveti Jovan Bogoslov
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima