Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Ruj se popelo 1.200 planinara, najmlađi imao devet, najstariji 97 godina

rssBookmark and Share

Stara planina 12.06.2016. Z.Panić, Blic

Više od 1.200 planinara, među kojima je najmlađi imao devet, a najstariji 97 godina, popelo se na planinski vrh Ruj na granici Srbije i Bugarske u opštini Babušnica

Foto: Turistička organizacija Babušnice
Foto: Turistička organizacija Babušnice

U usponu su učestvovali planinari iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Kine. Svi oni su savladali pešačku stazu od 18 kilometara za oko 10 sati i stigli do vrha visine 1.706 metara. Start i cilj bili su u selu Rakita.

Uspon na Ruj organizovala je Turistička organizacija Babušnice u saradnji sa Planinarskim klubom “Ruj 1706” iz Babušnice i Mesnom zajednicom sela Rakita, a pod pokroviteljstvom opštine Babušnica. Slikari iz Babušnice poklonili su slike najmlađem i najstarijem učesniku, Mesnoj zajedici Rakita i Miroslavu Dokmanu, jednom od tvoraca uspona. Učesnicima uspona pre polaska na stazu obratili su se zamenik predsednika opštine Babušnica Goran Dimitrijević i direktor Turističke organizacije Babušnice Milan Stamenković.

TO Babušnica

- Iz Srbije je bio 620 planinara, a sa bugarske strane došlo je 600 planinara. Oni su se sreli sa srpskim planinarima i družili na vrhu. Sve je proteklo u najboljem redu i ovo je zaista bio praznik planinarstva. Svi zajedno smo dokazali da ovaj kraj Srbije ima prelepe krajeve koji su pravi turistički biseri - kaže direktor Turističke organizacije Babušnice Milan Stamenković.

Turistička organizacija Babušnice je obezbedila besplatan obrok za sve učesnike uspona. Osim pasulja i kupusa, planinarima je služena i već prepoznatljiva lužnička vurda, specijalitet od mleka i brend Babušnice.

TO Babušnica

- Danas je bio odličan dan, vreme idealno za planinarenje. Ovo je najveća planina na kojoj sam se penjala u Srbiji. Kada sam počela da se penjem osećala sam se umorno, ali kada smo stigli do vrha, bila sam srećna. Ovo je bio veliki izazov za mene. Hvala organizatorima na svemu. Nadam se da će ovakvih odličnih akcija biti i dalje - kaže Kineskinja Jena Lau.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Planinarskog saveza Srbije. Sekretar Branislav Božović je rekao da se od 10. do 17. septembra u Švedskoj održava evropska pešačka asocijacija “Eurorando 2016”.

- Odabrali smo sedam akcija u Srbiji za učešće na Eurorandu, a među njima je i uspon na Ruj - rekao je Božović.

Komentara: 1


#   Stara planina   planinari   Babušnica   Bugarska   Kina   Turistička organizacija   Turistička organizacija Babušnice   Makedonija   Milan Stamenković   rekreativno   Ruj  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Ivica Mladenovic, 23.06.2016.:
    Čestitam svim planinarima i babušničkim entuzijastima na izuzetnom uspehu i afirmaciji našeg malog mesta. Sve čestiteke i Saši Aranđeloviću kao i predsedniku turističke organizacije Babušnice Mr Stamenkoviću, na svim dosadašnjim kreativnim aktivnostima. Želim vam puno uspeha u daljem radu.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima