Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Babušnica: Obnovili drevni lepi običaj

rssBookmark and Share

Babušnica 02.03.2015. Pirotske vesti, A.Ćirić, Južna Srbija Info

U babušničkom selu Gornji Striževac obnovljen je drevni običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu, čime se, po verovanju ovdašnjeg naroda prizivaju proleće i berićet.

Babušnica: Obnovili drevni lepi običaj

Postoji i legenda da je ovaj običaj vekovima unazad upražnjavan kao vid zaštite sela od mitskog bića koje je bilo pola čovek a pola konj i koje je na Todorovu subotu dolazilo u selo i odvodilo najlepše neudate devojke.

Kako bi izašli na kraj sa nemani, meštani su počeli da na Todorovu subotu izvode konje i jašu selom kako bi zaštitili devojke, a jahači su mladi neoženjeni momci u naponu snage. Konji se jašu isključivo neosedlani.

Kako je Pirotskim vestima kazao čovek koji je zaslužan što je ovaj drevni običaj obnovljen Srđan Popović, posle pauze od nekoliko decenija tradicija jahanja neosedlanih konja obnovljena je pre pet godina.

Cela moja familija voli konje, i ja ih sa sinovima čuvam otkako znam za sebe iako ih retko koristim za bilo kakav posao, već prevashodno iz ljubavi prema ovim gracioznim životinjama. Još kao mali čuo sam od svojih predaka legendu o mitskom biću koje odvodi devojke iz sela na Todorovu subotu i zato sam i hteo da obnovim ovaj drevni običaj. Takođe, jahanjem neosedlanih konja ujedno se i priziva proleće i berićet, kaže Popović.

On dodaje da je prvih par godina od obnavljanja jahanje konja na Todorovu subotu bila skromna manifestacija, ali da se pre tri godine Turistička organizacija Babušnice uključila u organizaciju i da je od ovog drevnog običaja nastala ozbiljna turistička manifestacija koju iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kaže da je cilj ove manifestacije i da mlade ljude upozna sa bogatom tradicijom ovog kraja.

Iz godine u godinu imamo sve više i jahača i posetilaca zbog čega smo zadovoljni ovom manifestacijom. Želimo i da mlade naraštaju upoznamo sa tradicionalnim vrednostima našeg kraja kako bi se one sačuvale i za buduća pokolenja, kaže direktor Stamenković.

Među onima koji su se osmelili da jašu neosedlane konje bilo je i devojaka, poput Dijane Živković, koja, kako kaže, četiri godine jaše konje. 

Najmlađi jahač Ninoslav Savić ima je svega 11 godina, ali, kako kaže, konje jaše od svoje pete godine.

Volim da jašem konje, ne plašim se iako mi je naporno, a mogu da kažem i da devojke volo momke koji jašu konje, priča za Pirotske vesti ovaj odvažni dečak.

Komentara: 0


#   Babušnica   proleće   konj   Turistička organizacija   Turistička organizacija Babušnice   Gornji Striževac   Todorova subota   jahanje     običaj   Srđan Popović   Milan Stamenković   Pirotske vesti
@pirotskevesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima