Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прелепо здање пропада: Ко и шта ће спасити врањски "Харемлук"

rssBookmark and Share

Врање 11.07.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Харемлук је последњих дана све чешће на мети вандала. Сломљена је метална ограда, а зидови ишарани графитима.

Фото: panoramio.com
Фото: panoramio.com

Некадашња дика Врања и Врањанаца, данас је симбол немара и пропадања. С озбиром да је још увек у власништву Републике, мало тога може да се уради у овом тренутку.

Оно основно, ипак може. Данас се отпочело са уклањањем графита и кречењем зидова. Док Град не добије на управу Харемлук, трудиће се да барем очува пристојан изглед овог споменика културе.

Фото:.tt-group.net

''За почетак покушавамо да санирамо последице, видите ове графите који су стварно ругло и показатељ како се односимо према нашој имовини, и не било којој, ипак је ово историјско-културни споменик и сведок неких прошлих времена. Град ће сигурно покушати све у што скорије време да реши овај проблем и имовинско-правне односе и да видимо да нађемо фирму, тј. лице које ће преузети овај пословни клуб који је препознатљиви симбол Врања последњих 15-20 година''каже Мића Младеновић, већник за туризам.

Међутим, Град је крајем прошле године већ тражио зграду од Републичке дирекције за имовину, али одговор је тада био негативан. Закључком Владе од 24. септебра 2015. утврђена је намена зграде - пословни клуб који пружа угоститељске услуге, међутим, како је раније речено у Републичкој дирекцији  ''у складу са Законом о јавној својини, зграда може бити дата Граду ради обављања послова из његове надлежности, а не ради издавања у закуп''.
''Зграда је под њиховом ингеренцијом и они одлучују о свему, али ће Град сигурно покренути неку иницијативу да видимо који су њихови планови и које су могућности, као и шта је најбоље решење за ову зграду.''

Фото: Симпо

С обзиром да се на Оглас Дирекције за давање простора у закуп нико није јавио, питали смо да ли сада има заинтересованих за преузимање објеката.

''Званично још увек не, незванично – постоје интересовања појединаца, али је све то спорадично, није било званичних преговора'' каже Младеновић.

Док се имовинско-правни односи не реше, део Пашиног конака подигнут давне 1765. године полако пропада, што због зуба времена, то због појединаца који заборављају да ''будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости.''

Коментара: 0


#   Врање   Влада Републике Србије   Народни музеј Врање   Пашин конак   харемлук   Управа за имовину   Туристичка организација Врање   Мића Младеновић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима