Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли је продаја Врањске и Куршумлијске бање законита?

rssBookmark and Share

Врање 25.09.2019. Јасна Петровић-Стојановић, Политика

Информација о томе да ли су и коме продате Куршумлијска и Врањска бања, чији је оглас за отуђење био расписан још 18. јула, још нема, пише Политика.

Врањска бања (Фото Н. Тркља)
Врањска бања (Фото Н. Тркља)

Из Републичке дирекције за имовину, на чијем сајту је продаја и била објављена, упорно одбијају да дају било какав одговор „Политици”, уз објашњење „да им је прво директор био на одмору, потом да су претрпани послом, те да ћемо добити одговоре само да изађу из гужве”. И тако већ два месеца.

Валеријан Кадијевић, помоћник директора за имовинске послове, пројектовање и заступање у Фонду ПИО, за „Политику” каже да су се за Куршумлијску и Врањску бању, према његовим сазнањима, пријавили купци предузећа „Планика” а. д. и „Миленијум тим”. И то тако што је „Планика” за Куршумлијску бању понудила 1,4 милиона евра, а „Миленијум тим” за Врањску 252.564 евра.

– Јавност не треба да чуди што је све обавијено велом тајни, јер се у оба случаја спроводи противзаконита продаја пензијске имовине. У више наврата сам о томе упозоравао Управни одбор Фонда ПИО, али није било реакције. Последњи пут сам им се писмом обратио 16. септембра. Пре тога сам их 2. августа благовремено упозорио да је продаја штетна по Фонд ПИО и да ће уговори о купопродаји који на основу њих буду закључени бити ништавни. Те да ће материјалну штету коју потенцијални купци буду претрпели морати да надокнади Фонд ПИО као несавесни продавац – каже Кадијевић и додаје да се и поред тога фонд одлучио на продају бања.

Осим, каже овај помоћник директора, материјалне штете од милион евра коју ће Фонд ПИО претрпети продајом Куршумлијске бање испод цене, јер је тржишна вредност бање 2,4 милиона евра, навео сам чињеницу да ова бања не може бити предмет јавног оглашавања и продаје док су поступци реституције у току.

– Односно, док правноснажно не буду окончани поступци за враћање имовине по захтевима бивших власника којима су непокретности у Куршумлијској бањи национализоване – каже он.

Да ствар буде још гора, Фонд ПИО је понудио на продају вилу Топлица с припадајућим земљиштем која је у приватној својини трећих лица, а не у власништву фонда. При томе је Агенција за реституцију у међувремену донела још неколико решења о враћању имовине наследницима у Куршумлијској бањи, које су управо на продаји, што одлуку да се она отуђује чини ништавном, категоричан је Кадијевић.

Када је реч о Врањској бањи, он истиче да је и на то указивао надлежнима, јер се у огласу продаје земљиште без зграде, иако се на тој парцели налази зграда која је уписана у јавне књиге као објекат здравствене заштите и за који је издата грађевинска дозвола површине 3.148 квадрата с пет спратова.

Упитан зашто је то рађено, он одговара, да би у супротном то земљиште коштало много више од 252.564 евра, а да то некоме очигледно не одговара. Она каже да се у овом случају у питање доводи нестручност и несавесно руковођење имовином фонда чиме се свесно наноси штета пензијском фонду, закључује он.

Детаљније на порталу листа Политика.

Коментара: 0


#   Врање   Куршумлија   Куршумлијска Бања   Врањска Бања
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима