Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радан планина - легенде и мистерије

rssBookmark and Share

Ђавоља Варош 15.06.2017. Данијела Пашић, Горан Сивачки, Мондо

Одушевљени смо били лепотом Радан планине, а тек кад смо чули све легенде и приче о њој... Ретко које место у Србији крије таква природна и историјска богатства, али и "вео мистерије".

Радан планина, Фото Инфо-Г
Радан планина, Фото Инфо-Г

Лепи Радан...Ред зелених брежуљака, па густих шума, па плодних воћњака и њива...Тишина, чује се само цвркут птица. Као да смо у Шкотској - све је чисто, нигде папирића ни опушка, ниједне лименке или пластичне флаше у бистрим потоцима.

Кажу сељани на које смо наишли да је много прича везано за ову планину и да ко једном на њу дође осети спокој који цео живот памти. Отуд и једно тумачење порекла имена планине "на дар", или "рај дан", рајско место на југу Србије. Други кажу да је Радан назван по богатим налазиштима руде - злата, сребра, олова, цинка и платине и да се првобитно планина због тога звала Рудно, а трећи да је Радан назван по хајдуку Радовану који је био немилосрдан према Турцима и чувен у народу. Звали су га и прва српска Света гора због више од 300 цркава на самој планини и око ње.

Фото Инфо-Г

Око Радана су се и за време Првог и Другог светског рата одсудне битке водиле, са њега је кажу и породица Николе Тесле...крије Радан и "чуда природе" - воду која тече узбрдо, село саздано од полудрагог камења, травку у којој се налази противотров од змијског уједа… Подно њега је рудник злата, а на њему "рудник легенди и мистерија". Па да почнемо...

Село Ивање није обично село. Из њега, тврде поједини истраживачи, порекло води породица славног Николе Тесле. Одатле је, кажу, претке Теслине, бежећи од Турака, пут одвео до Лике. Годинама већ шушка се о идеји да се баш ту, у Ивању, направи Теслин центар због руже ветрова и јединствене енергије на том простору.Е па, баш у том селу налази се феномен који годинама обигравају српски медији у потрази за истином да ли вода из сеоског потока тече узбрдо. Застају ту и туристички аутобуси и разни путници намерници. И ми смо дошли и убацили у "лер".

Горан Сивачки, Мондо

Мистерија о "гравитационој абнормалности", чуду планине Радан, "додатно су подгрејале" приче о томе да су се током Другог светског рата немачки авиони без икаквог разлога обрушавали баш на овом месту, а има и оних који верују у то да ђаволи из оближње Ђавоље вароши искушавају посетиоце Радан планине.Физичари пак кажу - све је само оптичка варка! Овакве илузије, како су стручњаци објаснили, дешавају се на обронцима који су пошумљени, па немамо јасан поглед на хоризонт. У планинским областима, где је дрвеће обично искривљено, искривљена слика која долази до људског ока не може да региструје да ли је то узбрдо или низбрдо.Али зашто баш овде? Питамо се наглас. Толико је шума и обронака...

Ђавоља варош, фото Инфо-Г

Разне српске војске походиле су Радан, повлачиле се преко њега и на њему нашле спас. Према једној легенди Лазареви војници су пре Боја на Косову заспали на Радану, а пробудили се у Прокупљу, а чудо се, кажу, поновило и у Првом светском рату приликом провлачења српске војске.

Хроничари наводе и да је Пуста река Бојник, спрским војницима помогла - да је наишла велика количина воде и подавила 400-500 Бугара.И у Другом светском рату, догодило се, кажу, чудо. Начелник партизанске болнице, доктор Младен Стојановић наводно је запазио да баш на Радану, ране код рањеника веома брзо зацељују.Да Радан неку тајну крије тврдио је и покојни лесковацки професор Видак Јовановић, који је живот провео трагајући за непознатом травком, за коју је имао доказе да садржи противотров од змијског уједа. Професор је, тајну, пре објављивања истраживања, однео у гроб.

И још једну легенду крије Радан, на Петровој гори - баш ту је црква посвећена Светом Петру изграђена на старим темељима, а у близини цркве ново чудесно место - на које је наводно сваке године долазио јелен и сам стављао главу на пањ да би му је људи одсекли као жртву богу, док то нису покушали да ураде на силу. Од тад јелени сами више не долазе, а мештани ту и данас приносе жртве и на том месту кољу овна.

Ђавоља варош, фото Инфо-Г

И за феномен Ђавоље вароши код Куршумлије везују се бројне легенде које ову мистериозну природну лепоту подно Радан планине, повезују са ђавољим и нечастивим силама. Баш ту, кажу, из непознатих разлога, падају војни авиони. У питању је, без сумње, јединствени природни споменик на тлу Европе, који се може једино поредити са Баштом богова у Колораду, у САД. 

Данијела Пашић, Горан Сивачки, Мондо

Коментара: 0


#   Србија   Ђавоља Варош   Радан   планина   Пуста река   природа   Света гора   војни авиони   мистерије   туристички аутобус
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима