Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radan planina - legende i misterije

rssBookmark and Share

Đavolja Varoš 15.06.2017. Danijela Pašić, Goran Sivački, Mondo

Oduševljeni smo bili lepotom Radan planine, a tek kad smo čuli sve legende i priče o njoj... Retko koje mesto u Srbiji krije takva prirodna i istorijska bogatstva, ali i "veo misterije".

Radan planina, Foto Info-G
Radan planina, Foto Info-G

Lepi Radan...Red zelenih brežuljaka, pa gustih šuma, pa plodnih voćnjaka i njiva...Tišina, čuje se samo cvrkut ptica. Kao da smo u Škotskoj - sve je čisto, nigde papirića ni opuška, nijedne limenke ili plastične flaše u bistrim potocima.

Kažu seljani na koje smo naišli da je mnogo priča vezano za ovu planinu i da ko jednom na nju dođe oseti spokoj koji ceo život pamti. Otud i jedno tumačenje porekla imena planine "na dar", ili "raj dan", rajsko mesto na jugu Srbije. Drugi kažu da je Radan nazvan po bogatim nalazištima rude - zlata, srebra, olova, cinka i platine i da se prvobitno planina zbog toga zvala Rudno, a treći da je Radan nazvan po hajduku Radovanu koji je bio nemilosrdan prema Turcima i čuven u narodu. Zvali su ga i prva srpska Sveta gora zbog više od 300 crkava na samoj planini i oko nje.

Foto Info-G

Oko Radana su se i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata odsudne bitke vodile, sa njega je kažu i porodica Nikole Tesle...krije Radan i "čuda prirode" - vodu koja teče uzbrdo, selo sazdano od poludragog kamenja, travku u kojoj se nalazi protivotrov od zmijskog ujeda… Podno njega je rudnik zlata, a na njemu "rudnik legendi i misterija". Pa da počnemo...

Selo Ivanje nije obično selo. Iz njega, tvrde pojedini istraživači, poreklo vodi porodica slavnog Nikole Tesle. Odatle je, kažu, pretke Tesline, bežeći od Turaka, put odveo do Like. Godinama već šuška se o ideji da se baš tu, u Ivanju, napravi Teslin centar zbog ruže vetrova i jedinstvene energije na tom prostoru.E pa, baš u tom selu nalazi se fenomen koji godinama obigravaju srpski mediji u potrazi za istinom da li voda iz seoskog potoka teče uzbrdo. Zastaju tu i turistički autobusi i razni putnici namernici. I mi smo došli i ubacili u "ler".

Goran Sivački, Mondo

Misterija o "gravitacionoj abnormalnosti", čudu planine Radan, "dodatno su podgrejale" priče o tome da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga obrušavali baš na ovom mestu, a ima i onih koji veruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posetioce Radan planine.Fizičari pak kažu - sve je samo optička varka! Ovakve iluzije, kako su stručnjaci objasnili, dešavaju se na obroncima koji su pošumljeni, pa nemamo jasan pogled na horizont. U planinskim oblastima, gde je drveće obično iskrivljeno, iskrivljena slika koja dolazi do ljudskog oka ne može da registruje da li je to uzbrdo ili nizbrdo.Ali zašto baš ovde? Pitamo se naglas. Toliko je šuma i obronaka...

Đavolja varoš, foto Info-G

Razne srpske vojske pohodile su Radan, povlačile se preko njega i na njemu našle spas. Prema jednoj legendi Lazarevi vojnici su pre Boja na Kosovu zaspali na Radanu, a probudili se u Prokuplju, a čudo se, kažu, ponovilo i u Prvom svetskom ratu prilikom provlačenja srpske vojske.

Hroničari navode i da je Pusta reka Bojnik, sprskim vojnicima pomogla - da je naišla velika količina vode i podavila 400-500 Bugara.I u Drugom svetskom ratu, dogodilo se, kažu, čudo. Načelnik partizanske bolnice, doktor Mladen Stojanović navodno je zapazio da baš na Radanu, rane kod ranjenika veoma brzo zaceljuju.Da Radan neku tajnu krije tvrdio je i pokojni leskovacki profesor Vidak Jovanović, koji je život proveo tragajući za nepoznatom travkom, za koju je imao dokaze da sadrži protivotrov od zmijskog ujeda. Profesor je, tajnu, pre objavljivanja istraživanja, odneo u grob.

I još jednu legendu krije Radan, na Petrovoj gori - baš tu je crkva posvećena Svetom Petru izgrađena na starim temeljima, a u blizini crkve novo čudesno mesto - na koje je navodno svake godine dolazio jelen i sam stavljao glavu na panj da bi mu je ljudi odsekli kao žrtvu bogu, dok to nisu pokušali da urade na silu. Od tad jeleni sami više ne dolaze, a meštani tu i danas prinose žrtve i na tom mestu kolju ovna.

Đavolja varoš, foto Info-G

I za fenomen Đavolje varoši kod Kuršumlije vezuju se brojne legende koje ovu misterioznu prirodnu lepotu podno Radan planine, povezuju sa đavoljim i nečastivim silama. Baš tu, kažu, iz nepoznatih razloga, padaju vojni avioni. U pitanju je, bez sumnje, jedinstveni prirodni spomenik na tlu Evrope, koji se može jedino porediti sa Baštom bogova u Koloradu, u SAD. 

Danijela Pašić, Goran Sivački, Mondo

Komentara: 0


#   Srbija   Đavolja Varoš   Radan   planina   Pusta reka   priroda   Sveta gora   vojni avioni   misterije   turistički autobus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima