Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Туризам у Врмџи

rssBookmark and Share

15.03.2011.

Село Врмџа налази се у подножју планине Ртањ у близни Сокобање и једно је од ретких села у Србији где се број становника повећава.

Туризам у Врмџи

Природа, чист ваздух и здрава околина привукли су нове житеље којима је досадила гужва и брз живот у градовима, па је међу њима неколико њих из градова у Србији али је и оних који су дошли из Европе па чак и преко океана.

Американац Пол Шапира има тридесетак година, живео је између осталог у Њујорку, Сан Франциску, Чикагу, Прагу и Београду, а тренутно је житељ села Врмџа код Сокобање, где и даље ствара оригиналну музику (www.mochalab.com).

Село Врмџа има бежични интернет који је, према речима бивших Београђана који сада живе у том селу, бољи и бржи него у центру главног града Србије, тридесетак регистрованих лежаја за сеоски туризам, школу са двадесет ученика, етно музеј, продавницу, кафану,...

Италијан Де Марки Лучо који са женом живи у Врмџи каже да му помало недостају пријатељи из Венеције, али да је много лакше кад има компјутер и када може да се чује са њима. Сандра Првуловић из Суботице, менаџер за људске ресурсе и информатичар , сада житељ Врмџе са супругом Срђаном планира да у Врмџи ради на развоју сеоског туризма.

У Врмџи имају тридесетак лежаја регистрованих за сеоски туризам, а Марија Голубовић из Сокобање помаже баки и деки увек када у кући у селу имају госте који су дођу да свој одмор проведу у селу. "Почели смо пре неколико година и има доста интересовања за сеоски туризам, Ипак најважније је да осим зараде коју остваримо, стварамо и пријатељство, па смо се тако окумили са људима који су нам били гости", каже Марија Голубовић.

Да је живот у Врмџи здрав и леп, члан савета Месне заједнице Топлица Љубисављевић поткрепљује чињеницом да у у том селу има пуно мештана који су живели и 90 и 100 година.

Легенда о Врмџи

По легенди и усменом предању Врмџа је настала у давно доба још од досељавања старих Словена на овим просторима, а основао је војвода од Врмџе, те је по њему и добила име. То је у то време овај крај по легенди био обрастао густом шумом и потпуно ненастањен, а војвода је на једној литици која се окомито издизала и доминирала целим крајем, подигао своје упориште са кога се видела цела околина.

Прича се са колена на колено, да је у тим мрачним шумама било обиље дивљачи, али и неких натприродних и необјашњивих сила које су нападале залутале путнике и они би без трага нестајали. Али по легенди војвода је успео да искрчишуме и протера зле силе, које су вероватно чинили остаци, разноврсних варварских хорди расељених у то време несигурностиивеликих превирања.

Многи људи нарочито мештани Врмџе и данас верују да у нашем крају још постоје те „нечастиве и необјашњиве зле силе“ и препричавају различите легенде и догодовштине измишљене и преувеличане.

http://www.soko-banja.org/

http://www.tvinx.com/vrmdza_najlepse_selo.news.2114.sr

http://www.glassrbije.org/

http://www.youtube.com/watch?v=tKh5Zglhvmo

video...

Коментара: 0


#   туризам   интернет   бежични интернет   сеоски туризам   месне заједнице
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима