Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зоран Кесић промотер пиротске пеглане кобасице

rssBookmark and Share

Пирот 20.01.2016.

Промотери овогодишњег Сајма пеглане кобасице који се одржава 30. и 31. јануара у Спортској хали “Кеј” биће Зоран Кесић и Рамбо Амадеус, речено је данас на конференцији за новинаре у Медија центру Дома културе, пишу Пиротске Вести.

Зоран Ћирић, Фото: А. Ћирић, Пиротске Вести
Зоран Ћирић, Фото: А. Ћирић, Пиротске Вести

По речима директора ТОП-а Братислава Златкова, прошли Сајам посетило је близу 10.000 људи, а интересовање за овогодишњи Сајам је огромно.

-Сајам је отворен од 10 до 17 сати, а свечано отварање ће бити тачно у подне. Интересантно је да влада велико интересовање, како посетилаца и туриста, тако и самих излагача, па ћемо због капацитета хале ове године имати 46 произвођача пиротске пеглане кобасице. Поред тога, имаћемо 14 произвођача сира и качкаваља и 15 винарија из Источне и Јужне Србије. Новина ове године је да ћемо имати и једну пратећу манифестацију – Фестивал сира и качкаваља. Та манифестација ће се одржати вероватно негде у октобру, а сада ће се јавност упознати са манифестацијом на којој ћемо окупити домаће произвођаче сира и качкаваља. Такође, по обичају, у Омладинском културном центру у суботу од 13 сати биће презентација пиротске трпезе где ћемо свим удружењима жена са села омогућити да презентују своје производе-каже Златков и додаје да ће карте моћи да се купе од данас по прошлогодишњој цени од 400 динара за суботу и 250 динара за недељу.

Марјан Савић, из Удружења произвођача пиротске пеглане кобасице каже да ће се, као и прошле године, вршити макробиолошка провера свих узорака пеглане кобасице.

-Узорци су покупљени од свих такмичара и послати у Ветеринарски институт у Нишу на анализу која ће бити готова до краја недеље. Ради се анализа на пет врста бактерија које могу бити присутне у пегланој кобасици и анализа на остатке антибиотика како би посетиоци били сигурни у квалитет. Захтеваћемо од свих такмичара да барем по један од људи на сваком штанду има оверену санитарну књижицу која је важећа-казао је Савић.

Владимир Вељковић, члан организационог одбора, каже да се за предстојећи Сајам интересују сви национални медији, али и готово сви медији са Балкана, па чак и из Русије.

-И ове године ће доћи људи из једне руске телевизије. Све националне телевизије, сви национални медији али и сви балкански медији најавили су долазак екипа у Пирот. Такође, велико интересовање влада и међу јавним личностима, па ће тако осим Зорана Кесића, који је постао званични промотер пиротске пеглане кобасице прошле године, ове године у Пирот доћи још једно велико лице Рамбо Амадеус, који такође жели да се укључи у промоцију пиротске пеглане кобасице-казао је Вељковић и додао да је генерални покровитељ манифестације општина Пирот, организатори су ТОП, Удружење произвођача пиротске пеглане кобасице, Дом културе и Спортски центар, а покровитељи су компанија Тигар тyрес и Дунав осигурање.

Помоћник председника општине задужен за пољопривреду Горан Поповић казао је да ће се ове године онемогућити продаја производа за време трајања Сајма пеглане кобасице ван простора у коме се одржава Сајам.

-Одређен производи ће се продавати на наменским тезгама на паркингу испред хале. Сви остали који имају намеру да продају на улици,  у Таковској улици, на потезу од Гушевице и околини, биће санкционисани јер ће Комунална инспекција уз асистенцију полиције уклањати те људе, јер та храна која се тако продаје може да буде сумњивог порекла или неисправна па може да изазове велике проблеме-казао је Поповић и додао да продаје пеглане кобасице ван хале неће бити.

 

Извор и фотографије: А. Ћирић, Пиротске Вести

Коментара: 0


#   Пирот   туризам   Зоран Ћирић   пеглана кобасица   Дом културе   промоција   Горан Поповић   Братислав Златков   спортски центар   Туристичка организација Пирот   комунална инспекција   гастро туризам   Сајам пеглане кобасице   Дворана Кеј   Дунав осигурање   Пиротске вести   Рамбо Амадеус   Марјан Савић     Братислава
@pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима