Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

110 на сат: Пуштено у саобраћај 15 километара деонице пруге Винарце–Ђорђево

rssBookmark and Share

Лесковац 25.04.2017. Јужна Србија Инфо

Премијер Александар Вучић присуствовао је данас свечаном пуштању у рад реконструисане деонице пруге Винарце–Ђорђево, у дужини од 15 километара, последње на "јужној" деоници, на међународном железничком Коридору 10 између Ниша и Прешева, укупне дужине 161 километар.

110 на сат: Пуштено у саобраћај 15 километара деонице пруге Винарце–Ђорђево

Вучић је, нагласивши да је циљ да буде модернизован цео железнички правац од Ниша до Македоније, изнео податак да су на том правцу остале још четири деонице и да за завршетак 340 километара пруге на железничком Коридору 10 недостаје приближно 700 милиона евра.

Он је оценио да изградња и модернизација пруга у Србији не касни, али да касне путари на Коридору 10 и да ће зато вршити притисак како би све било готово у предвиђеном року.

Премијер је истовремено указао на то да Руске државне железнице "РЖД интернешенел", које модернизују српске пруге, добро и вредно раде и да не касне ни дан.

Ове године, како је истакао, у нашој земљи ће се градити и модернизовати више од 255 километара пруга, биће завршена модернизација барске пруге од Ресника до Ваљева у дужини од 77,7 километара, након чега ће грађани стизати од Београда до Ваљева за мање од сат времена.

Такође, ове године ће почети модернизација пруге Београд–Стара Пазова и Стара Пазова–Нови Сад, дужине за обе деонице 75 километара, нагласио је Вучић, додавши да ће кад буде завршен железнички Коридор 10 пола карго саобраћаја који сада саобраћа преко Румуније и Бугарске пролазити кроз Србију.

Истовремено, премијер је истакао да ће држава у априлу бити у суфициту, и изразио уверење да ће читава година бити завршена у плусу, што ће крајем 2017. године омогућити повећање плата у јавном сектору и пензија, али и боља примања у приватном сектору.

Он је рекао да је то постигнуто захваљујући одговорности и озбиљности не државе, него грађана, који су показали да верују онима који не нуде лака решења, већ знају да се само тешким радом нешто може постићи.

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је на "три јужне деонице", чија је модернизација данас завршена, брзина возова већ повећана са између 30 и 50 на 110 километара на час.

Михајловић је нагласила да ресорно министарство има добру сарадњу са Руским државном железницом, и исказала им захвалност што раде и пројектују у Србији и запошљавају домаће раднике.

Вршилац дужности генералног директора "Инфраструктуре Железнице Србије" Душан Гарибовић рекао је да је рок за завршетак деонице Винарци–Ђорђево био 8. мај, а да је пруга завршена 23. априла. 

Гарибовић је додао да се с радовима журило како би грађани могли да користе возове на прузи током првомајских празника. 

Финансијски директор Руских државних железница, која је главни извођач радова, Андреј Каљини рекао је да се пројекат у Србији реализује у договореној динамици и често пре рока. 

Каљини је подсетио на то да је та компанија реконструисала три деонице на северу, а сада три на југу земље, и исказао захвалност ресорном министарству, Влади Србије и српским железницама на подршци.

Модернизацијом тог дела пруге, на којој је брзина за возове повећана са 50 на 120 километара на час, завршене су све три предвиђене деонице на Коридору, укупне дужине 46,5 километара, уз финансирање из руског кредита.

Радови на деоници Винарце–Ђорђево, чија вредност износи приближно 9,5 милиона долара, окончани су пре превиђеног рока. Радове на све три деонице, у вредности од 30,4 милиона долара, изводила је компанија Руских државних железница "РЖД интернешенел", са домаћим подизвођачима.

Свечаности су присуствовали и градоначелник Лесковца Горан Цветановић и отправник послова Амбасаде Руске Федерације Денис Кузнедељев.

У оквиру пројекта је реконструисано 11 путних прелаза, од чега су четири у самом граду, а само за уређивање тих прелаза утрошено је 400.000 долара.

Модернизација "три јужне деонице" из руског кредита прва је велика реконструкција на овом делу железничког Коридора 10 након 50 година, с обзиром на то да је последњи генерални ремонт пруге од Ниша до Прешева рађен 60-их година прошлог века.


#   Лесковац   Горан Цветановић   Прешево   Железнице Србије   Александар Вучић   Зорана Михајловић   пруга   Влада Републике Србије   Винарце   коридор 10   Нови Сад   Стара Пазова   РДЖ Интеренешнл
@CvetanovicG @avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима