Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

110 na sat: Pušteno u saobraćaj 15 kilometara deonice pruge Vinarce–Đorđevo

rssBookmark and Share

Leskovac 25.04.2017. Južna Srbija Info

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom puštanju u rad rekonstruisane deonice pruge Vinarce–Đorđevo, u dužini od 15 kilometara, poslednje na "južnoj" deonici, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 između Niša i Preševa, ukupne dužine 161 kilometar.

110 na sat: Pušteno u saobraćaj 15 kilometara deonice pruge Vinarce–Đorđevo

Vučić je, naglasivši da je cilj da bude modernizovan ceo železnički pravac od Niša do Makedonije, izneo podatak da su na tom pravcu ostale još četiri deonice i da za završetak 340 kilometara pruge na železničkom Koridoru 10 nedostaje približno 700 miliona evra.

On je ocenio da izgradnja i modernizacija pruga u Srbiji ne kasni, ali da kasne putari na Koridoru 10 i da će zato vršiti pritisak kako bi sve bilo gotovo u predviđenom roku.

Premijer je istovremeno ukazao na to da Ruske državne železnice "RŽD internešenel", koje modernizuju srpske pruge, dobro i vredno rade i da ne kasne ni dan.

Ove godine, kako je istakao, u našoj zemlji će se graditi i modernizovati više od 255 kilometara pruga, biće završena modernizacija barske pruge od Resnika do Valjeva u dužini od 77,7 kilometara, nakon čega će građani stizati od Beograda do Valjeva za manje od sat vremena.

Takođe, ove godine će početi modernizacija pruge Beograd–Stara Pazova i Stara Pazova–Novi Sad, dužine za obe deonice 75 kilometara, naglasio je Vučić, dodavši da će kad bude završen železnički Koridor 10 pola kargo saobraćaja koji sada saobraća preko Rumunije i Bugarske prolaziti kroz Srbiju.

Istovremeno, premijer je istakao da će država u aprilu biti u suficitu, i izrazio uverenje da će čitava godina biti završena u plusu, što će krajem 2017. godine omogućiti povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ali i bolja primanja u privatnom sektoru.

On je rekao da je to postignuto zahvaljujući odgovornosti i ozbiljnosti ne države, nego građana, koji su pokazali da veruju onima koji ne nude laka rešenja, već znaju da se samo teškim radom nešto može postići.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je na "tri južne deonice", čija je modernizacija danas završena, brzina vozova već povećana sa između 30 i 50 na 110 kilometara na čas.

Mihajlović je naglasila da resorno ministarstvo ima dobru saradnju sa Ruskim državnom železnicom, i iskazala im zahvalnost što rade i projektuju u Srbiji i zapošljavaju domaće radnike.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Infrastrukture Železnice Srbije" Dušan Garibović rekao je da je rok za završetak deonice Vinarci–Đorđevo bio 8. maj, a da je pruga završena 23. aprila. 

Garibović je dodao da se s radovima žurilo kako bi građani mogli da koriste vozove na pruzi tokom prvomajskih praznika. 

Finansijski direktor Ruskih državnih železnica, koja je glavni izvođač radova, Andrej Kaljini rekao je da se projekat u Srbiji realizuje u dogovorenoj dinamici i često pre roka. 

Kaljini je podsetio na to da je ta kompanija rekonstruisala tri deonice na severu, a sada tri na jugu zemlje, i iskazao zahvalnost resornom ministarstvu, Vladi Srbije i srpskim železnicama na podršci.

Modernizacijom tog dela pruge, na kojoj je brzina za vozove povećana sa 50 na 120 kilometara na čas, završene su sve tri predviđene deonice na Koridoru, ukupne dužine 46,5 kilometara, uz finansiranje iz ruskog kredita.

Radovi na deonici Vinarce–Đorđevo, čija vrednost iznosi približno 9,5 miliona dolara, okončani su pre previđenog roka. Radove na sve tri deonice, u vrednosti od 30,4 miliona dolara, izvodila je kompanija Ruskih državnih železnica "RŽD internešenel", sa domaćim podizvođačima.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije Denis Kuznedeljev.

U okviru projekta je rekonstruisano 11 putnih prelaza, od čega su četiri u samom gradu, a samo za uređivanje tih prelaza utrošeno je 400.000 dolara.

Modernizacija "tri južne deonice" iz ruskog kredita prva je velika rekonstrukcija na ovom delu železničkog Koridora 10 nakon 50 godina, s obzirom na to da je poslednji generalni remont pruge od Niša do Preševa rađen 60-ih godina prošlog veka.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Preševo   Železnice Srbije   Aleksandar Vučić   Zorana Mihajlović   pruga   Vlada Republike Srbije   Vinarce   koridor 10   Novi Sad   Stara Pazova   RDŽ Interenešnl
@CvetanovicG @avucic @Vlada_SR @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima