Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

16. ФАИ Европско првенство у параглајдингу у Нишу од 25. јула до 6. августа 2022.

rssBookmark and Share

Ниш 19.07.2022. Јужна Србија Инфо

Ваздухопловни савез Србије и Параглајдинг клуб Грунф из Ниша, уз сагласност Министарства омладине и спорта, а уз подршку Града Ниша, градских општина и Туристичке организације Ниш, организује 16. ФАИ Европско првенство у параглајдингу (The 16th FAI European Championship - Niš 2022)), у Нишкој Бањи и Сићеву.

Фото: www.fai.org
Фото: www.fai.org

На поменутом такмичењу учествује 150 најбољих пилота и према категоризацији спортских догађаја спада у највиши ранг (И категорија) и биће несумљиво највећи спортски догађај у Нишу у 2022. години. Такмичење ће надгледати делегати из међународне ваздухопловне организације – ФАИ, међународни жири и судије. 

Европско првенство реализоваће се са полетишта у Нишкој бањи (Коритник) и из Сићева (полетиште Вишеград, изнад села Ореовац), са такмичарским задацима од 80 до 120 километара у правцима: Пирот – Димитровград, Књажевац – Зајечар, Лесковац – Врање, где су и потенцијални циљеви. Такмичарска дисциплина је прелет и циљ је да се параглајдером без мотора, за што краће време прелете 80 до 120 км. Такмичарски лет траје 3 до 5 сати, на висини од 800 до 2500 метара. Избор правца летења и места слетања биће дефинисани сваког дана у зависности од метео услова.

Свечано отварање Европског првенства одржаће се у понедељак, 25. јула на Амфитеатру код Официрског дома од 20.00 часова, када посетиоце очекује прозивка свих пилота и отварање од стране делегата Светске ваздухопловне федерације ФАИ, а након тога концерт групе Грлс, Бојс анд Тојс.

Отварању претходи дефиле пилота, свих учесника такмичења, од 19.30 часова, који ће проћи главним нишким улицама, од Народног позоришта, кроз Николе Пашића, Казанџијско сокаче, Обреновићеву улицу све до Официрског дома. Првенство траје до 06. августа 2022. године.

Више информација о предстојећем првенству налази се на веб страници: 

https://civlcomps.org/event/ECHSerbia


#   Ниш   Нишка Бања   параглајдинг   Сићево   Туристичка организација Ниш   екстремни спортови   Европско првенство
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима