Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

16. FAI Evropsko prvenstvo u paraglajdingu u Nišu od 25. jula do 6. avgusta 2022.

rssBookmark and Share

Niš 19.07.2022. Južna Srbija Info

Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub Grunf iz Niša, uz saglasnost Ministarstva omladine i sporta, a uz podršku Grada Niša, gradskih opština i Turističke organizacije Niš, organizuje 16. FAI Evropsko prvenstvo u paraglajdingu (The 16th FAI European Championship - Niš 2022)), u Niškoj Banji i Sićevu.

Foto: www.fai.org
Foto: www.fai.org

Na pomenutom takmičenju učestvuje 150 najboljih pilota i prema kategorizaciji sportskih događaja spada u najviši rang (I kategorija) i biće nesumljivo najveći sportski događaj u Nišu u 2022. godini. Takmičenje će nadgledati delegati iz međunarodne vazduhoplovne organizacije – FAI, međunarodni žiri i sudije. 

Evropsko prvenstvo realizovaće se sa poletišta u Niškoj banji (Koritnik) i iz Sićeva (poletište Višegrad, iznad sela Oreovac), sa takmičarskim zadacima od 80 do 120 kilometara u pravcima: Pirot – Dimitrovgrad, Knjaževac – Zaječar, Leskovac – Vranje, gde su i potencijalni ciljevi. Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom bez motora, za što kraće vreme prelete 80 do 120 km. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2500 metara. Izbor pravca letenja i mesta sletanja biće definisani svakog dana u zavisnosti od meteo uslova.

Svečano otvaranje Evropskog prvenstva održaće se u ponedeljak, 25. jula na Amfiteatru kod Oficirskog doma od 20.00 časova, kada posetioce očekuje prozivka svih pilota i otvaranje od strane delegata Svetske vazduhoplovne federacije FAI, a nakon toga koncert grupe Grls, Bojs and Tojs.

Otvaranju prethodi defile pilota, svih učesnika takmičenja, od 19.30 časova, koji će proći glavnim niškim ulicama, od Narodnog pozorišta, kroz Nikole Pašića, Kazandžijsko sokače, Obrenovićevu ulicu sve do Oficirskog doma. Prvenstvo traje do 06. avgusta 2022. godine.

Više informacija o predstojećem prvenstvu nalazi se na veb stranici: 

https://civlcomps.org/event/ECHSerbia

Komentara: 0


#   Niš   Niška Banja   paraglajding   Sićevo   Turistička organizacija Niš   ekstremni sportovi   Evropsko prvenstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima