Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Албанци на југу Србије обележили Дан заставе

rssBookmark and Share

Бујановац 29.11.2017. Данас, ФоНет

Национални празник Албаније Дан заставе којим се обележава годишњица од проглашења независности суседне државе и ове године обележен је у општинама Бујановац и Прешево где живе етнички Албанци.

Pixabay / Cristian Marin
Pixabay / Cristian Marin

Заставе Републике Албаније постављене су на зградама СО Бујановац и Прешево, као и на згради где се налазе просторије Националног савета Албанаца за југ Србије. Централна свечаност одржана је у Сали Дома културе "Вук Караџић" у Бујановцу, где је изведен културно-уметнички програм.

Обележавање Дана заставе протекло је без еуфорије и оштре политичке реторике представника локалних политичких партија. Власти у Београду још нису постигли договор са представницима Албанаца са југа Србије око употребе националних симбола ове националне мањине.

Употреба националних симбола као један од захтева представника албанске националне заједнице садржана је у документу "План од седам тачака" који је упућен Влади Србије, а која се још увек није изјашњава по овом питању. Национални савет Албанаца (НСА) до сада није изашао са предлогом могуће заставе која би била званично обележје представника ове националне заједнице са југа Србије, већ и даље користи званично обележје Републике Албаније.

Станковић: Албанци на југу нек направе своје националне симболе

Председник Координационог тела Владе Србије за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зоран Станковић рекао је данас ФоНету да је држава раније понудила Албанцима на југу Србије да направе своје националне симболе, али да одговора на ту понуду још нема.

Станковић: Албанци на југу нек направе своје националне симболе

Фото: Медија центарМи смо понудили албанској националној мањини да они направе своје националне симболе који морају да се разликују у односу на државу матицу. На жалост, до тога није дошло, рекао је Станковић.

Наш задатак у наредном периоду је да то реализујемо на прави начин и да они сами, пошто предлажу своје националне симболе, то ураде и на тај начин се то питање скине са дневног реда, додао је Станковић поводом прославе Дана албанске заставе у Прешевској долини.

 


#   Бујановац   Прешево   Зоран Станковић   југ Србије   Национални савет Албанаца
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима