Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Албанија ускоро отвара конзулат у Бујановцу

rssBookmark and Share

Бујановац 06.10.2020. Спутњих, Бујановачке

Министар спољних послова Албаније Гент Цакај каже да цће ускоро бити одређено коликим износом ће располагати албанско-косовски фонд за Албанце на југу Србије, као и да се очекује отварање конзулата Албаније у Бујановцу.

Албанија ускоро отвара конзулат у Бујановцу

Према наводима Цакаја, „интервенција Албаније и Косова да финансијски подрже Прешевску долину није само национални задатак, већ и неопходна политичка акција".

„Биће формирана техничка група која ће имати два задатка. Да изврши општу процену, којим износом ће располагати фонд, као и поступак и начин доделе средстава", каже Цакај, преноси Nacionali.info.

Према његовим речима, најнеразвијенији регион у Србији је југ насељен албанском већином.

Цакај је нагласио да се очекује да ће се генерални конзулат Албаније по први пут отворити у граду Бујановцу. „Чекамо позитиван одговор да бисмо први пут отворили генерални конзулат Албаније у граду Бујановцу", каже албански министар.

На питање које су главне потребе Албанаца на југу Србије, шеф албанске дипломатије је подвукао да потребе неће утврђивати Албанија и Приштина, већ ће се то одређивати у процесу консултација са локалним властима Прешева, Бујановца и албанским представницима у Медвеђи.

Он је рекао да ће заједнички фонд бити трајан и мењаће се по потреби.

„Такође ћемо се фокусирати на пројекте који се односе на образовање и јачање националног идентитета. Морамо претворити своју вољу да подржимо Долину у структурирани макро-план, који укључује сва питања, од образовања до здравства и друга питања. То ће бити учињено путем међудржавног фонда Републике Албаније и Косова", каже он, преноси портал Бујановачке.

Коментара: 0


#   Бујановац   Албанија   дипломатија   Гент Цакај
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима