Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanija uskoro otvara konzulat u Bujanovcu

rssBookmark and Share

Bujanovac 06.10.2020. Sputnjih, Bujanovačke

Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj kaže da cće uskoro biti određeno kolikim iznosom će raspolagati albansko-kosovski fond za Albance na jugu Srbije, kao i da se očekuje otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu.

Albanija uskoro otvara konzulat u Bujanovcu

Prema navodima Cakaja, „intervencija Albanije i Kosova da finansijski podrže Preševsku dolinu nije samo nacionalni zadatak, već i neophodna politička akcija".

„Biće formirana tehnička grupa koja će imati dva zadatka. Da izvrši opštu procenu, kojim iznosom će raspolagati fond, kao i postupak i način dodele sredstava", kaže Cakaj, prenosi Nacionali.info.

Prema njegovim rečima, najnerazvijeniji region u Srbiji je jug naseljen albanskom većinom.

Cakaj je naglasio da se očekuje da će se generalni konzulat Albanije po prvi put otvoriti u gradu Bujanovcu. „Čekamo pozitivan odgovor da bismo prvi put otvorili generalni konzulat Albanije u gradu Bujanovcu", kaže albanski ministar.

Na pitanje koje su glavne potrebe Albanaca na jugu Srbije, šef albanske diplomatije je podvukao da potrebe neće utvrđivati Albanija i Priština, već će se to određivati u procesu konsultacija sa lokalnim vlastima Preševa, Bujanovca i albanskim predstavnicima u Medveđi.

On je rekao da će zajednički fond biti trajan i menjaće se po potrebi.

„Takođe ćemo se fokusirati na projekte koji se odnose na obrazovanje i jačanje nacionalnog identiteta. Moramo pretvoriti svoju volju da podržimo Dolinu u strukturirani makro-plan, koji uključuje sva pitanja, od obrazovanja do zdravstva i druga pitanja. To će biti učinjeno putem međudržavnog fonda Republike Albanije i Kosova", kaže on, prenosi portal Bujanovačke.

Komentara: 0


#   Bujanovac   Albanija   diplomatija   Gent Cakaj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima