Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Благословен дан - Бдење и налагање Бадњака у Саборном храму

rssBookmark and Share

Ниш 06.01.2021. Јужна Србија Инфо

Уз светлост и радост, Нишлије су вечерас присуствовале Бдењу у нишком Саборном храму у сусрет најрадоснијем празнику Божићу, након чега је у порти цркве традиционално налаган Бадњак. Свештенству Саборног храма, салуживао је хор НЦПД "Бранко".

Благословен дан - Бдење и налагање Бадњака у Саборном храму

Верници су са ррадошћу донели своје бадњаке, како би их приложили на ватру која је запаљена у порти као симбол ватре коју су пастири и Јосиф запалили у витлејемској пећини када се Исус родио. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Према речима старешине Саборног храма, протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића,смисао и порука овога празника је да Бог силази на земљу. Земља је најсветлија тачка у орбити јер је Бог изабрао Земљу да она буде подножје његовим ногама и зато чувајмо овај свет, нашу земљу, природу.

“Године које живимо бројимо од рођења Исуса и зато је то вододелница зато је ово благословени дан, дан који призива све нас и учи нас двема истинима. Прва истина је да је бог сишао у овај свет, време и простор и ако у оно време нису владале епидемије, али је владала опака Римска империја, која је само за једну ноћ преко 14.000 витлајемске деце побила да би Христа убила. Ето, богочовек је тај који нас учи да силази и са неба на земљу да би нас са земље узнео у небо“, казао је старешина Саборног храма отац Цинцаревић . 

Друга истина је једнако важна као и ова, додао је прота Цинцаревић, а то је да је породица светиња живота. 

„Вечерас у својим домовима упалићете витлејемски пламен да загреје ваша срца, да нас све ослободи, да нам да снаге да у овим временима искушења која су нас задесила опстанемо и останемо људи, као народ Божији, по речима нашег патријарха Павла, који је тражио од нас да будемо људи. Да славећи име Господње гледамо у небо јер човек није ништа друго человјек", челом гледа у вечност“, поручио је отац Бранко.


                   

 


#   Ниш   Божић   бадњак   Саборна црква   Бадње вече   Бранко Цинцаревић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима