Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blagosloven dan - Bdenje i nalaganje Badnjaka u Sabornom hramu

rssBookmark and Share

Niš 06.01.2021. Južna Srbija Info

Uz svetlost i radost, Nišlije su večeras prisustvovale Bdenju u niškom Sabornom hramu u susret najradosnijem prazniku Božiću, nakon čega je u porti crkve tradicionalno nalagan Badnjak. Sveštenstvu Sabornog hrama, saluživao je hor NCPD "Branko".

Blagosloven dan - Bdenje i nalaganje Badnjaka u Sabornom hramu

Vernici su sa rradošću doneli svoje badnjake, kako bi ih priložili na vatru koja je zapaljena u porti kao simbol vatre koju su pastiri i Josif zapalili u vitlejemskoj pećini kada se Isus rodio. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Prema rečima starešine Sabornog hrama, protojereja-stavrofora Branislava Cincarevića,smisao i poruka ovoga praznika je da Bog silazi na zemlju. Zemlja je najsvetlija tačka u orbiti jer je Bog izabrao Zemlju da ona bude podnožje njegovim nogama i zato čuvajmo ovaj svet, našu zemlju, prirodu.

“Godine koje živimo brojimo od rođenja Isusa i zato je to vododelnica zato je ovo blagosloveni dan, dan koji priziva sve nas i uči nas dvema istinima. Prva istina je da je bog sišao u ovaj svet, vreme i prostor i ako u ono vreme nisu vladale epidemije, ali je vladala opaka Rimska imperija, koja je samo za jednu noć preko 14.000 vitlajemske dece pobila da bi Hrista ubila. Eto, bogočovek je taj koji nas uči da silazi i sa neba na zemlju da bi nas sa zemlje uzneo u nebo“, kazao je starešina Sabornog hrama otac Cincarević . 

Druga istina je jednako važna kao i ova, dodao je prota Cincarević, a to je da je porodica svetinja života. 

„Večeras u svojim domovima upalićete vitlejemski plamen da zagreje vaša srca, da nas sve oslobodi, da nam da snage da u ovim vremenima iskušenja koja su nas zadesila opstanemo i ostanemo ljudi, kao narod Božiji, po rečima našeg patrijarha Pavla, koji je tražio od nas da budemo ljudi. Da slaveći ime Gospodnje gledamo u nebo jer čovek nije ništa drugo čelovjek", čelom gleda u večnost“, poručio je otac Branko.


                   

 

Komentara: 0


#   Niš   Božić   badnjak   Saborna crkva   Badnje veče   Branko Cincarević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima