Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Дан без аутомобила" - центар Ниша без саобраћаја

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2021. Јужна Србија Инфо

Привременом обуставом саобраћаја и затварањем Вождове улице и Милојка Лешјанина у центру града од 9 до 13 сати, у Нишу је обележен “Дан без аутомобила”. Иначе, "Дан без аутомобила" обележава се широм Европе како би се скренула пажња на све већу загађеност ваздуха

"Дан без аутомобила" - центар Ниша без саобраћаја

Циљ је да се укаже на значај заштите животне средине, здраве начине живота и коришћење превозних средстава која не загађују околину. 

„15 пут смо овде на Тргу краља Милана, да су две најфреврентније улице у граду затоворене за саобраћај, да смо улице на пар сати препустили пешацима и бициклистима као и спортистима и најмлађим суграшанима, указујући још једном назначај нашег здравља и на значај заштите животне средине. Имајући у виду да се Дан без аутомобила обележава у условима пандемије јако је важно рећи да је тема овогодишње недеље мобилности

„Одржива мобилност за здравље и живот“, а слоган кампање је „Крећемо се одрживо, очувајмо и останимо здрави“.Тако још једном указујемо на значај нашег здравља и прилика је да још једом позовемо наше суграђане да се придржавају свих мера имајући у виду да пандемија још траје“, казала је Владислава Ивковић, помоћник градоначелнице Ниша за комунална питања.

Она је додала да је град Ниш завршетком Трга краља Милана омогућио пешацима нови и квалитетнији простор за шетњу јер је проширена пешачка зона. Додала је да град значајна средства издваја и за обезбеђење и опремање бициклистичке инфраструктуре чиме се суграђанима омогућава да своје бицикле користе на прописан начин.

„У току је и кампања за бициклисте у оквиру које ће бити подељен промотивни материјал али и више од 50 бицикли ученицима из школа које ће и предложити те ђаке, а који ће доћи, пре свега, из вишечланих и породица лошијег материјалног стања“, додала је Владислава Ивковић.

Према њеним речима град чини све када се ради о заштити животне средине.

„Увелико се ради на томе да што више индивидуалних ложишта буде искључено а користила су за грејање дрва или угаљ. У завршног фази смо прикључења на топловодну мрежу зграде Медицинског факултета, Студентског дома код Медицинског факултета и Железнице Србије на Тргу краља Александра“, додала је Владислава Ивковић.

Обележавању „Дана без аутомобила“ прикључио се и ЕУ инфо кутак.

„Данашњи дан без аутомобила је још једна европска иницијатива. Иначе ово је финале овогодишње Недеље мобиности. Сваке године на овај дан градови широм Европе се прикажу у једном другачијем светлу и она најужа  градска језгра буду прилагођена пешацима и бициклистима и свима који не користе аутомобиле који жтете нашој животној средини. Циљ свега је да је убрзани ритам живота неодржив за нашу планету. Наша порака је да у свакодневној мобилности, одласку до посла, школе или у куповину не седамо увек у аутомобиле већ да идемо пешке или користимо бицикле и тако зажтитимо нашу животну средину“, каже Даниела Вучић, менаџерка ЕУ Инфо кутка Ниш.

Обележавању „Дана без аутомобила“ у Србији се прикључило тридесетак градова.
              

 


#   Ниш   саобраћај   екологија   Дан без аутомобила   Заштита животне средине
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима