Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Dan bez automobila" - centar Niša bez saobraćaja

rssBookmark and Share

Niš 22.09.2021. Južna Srbija Info

Privremenom obustavom saobraćaja i zatvaranjem Voždove ulice i Milojka Lešjanina u centru grada od 9 do 13 sati, u Nišu je obeležen “Dan bez automobila”. Inače, "Dan bez automobila" obeležava se širom Evrope kako bi se skrenula pažnja na sve veću zagađenost vazduha

"Dan bez automobila" - centar Niša bez saobraćaja

Cilj je da se ukaže na značaj zaštite životne sredine, zdrave načine života i korišćenje prevoznih sredstava koja ne zagađuju okolinu. 

„15 put smo ovde na Trgu kralja Milana, da su dve najfrevrentnije ulice u gradu zatovorene za saobraćaj, da smo ulice na par sati prepustili pešacima i biciklistima kao i sportistima i najmlađim sugrašanima, ukazujući još jednom naznačaj našeg zdravlja i na značaj zaštite životne sredine. Imajući u vidu da se Dan bez automobila obeležava u uslovima pandemije jako je važno reći da je tema ovogodišnje nedelje mobilnosti

„Održiva mobilnost za zdravlje i život“, a slogan kampanje je „Krećemo se održivo, očuvajmo i ostanimo zdravi“.Tako još jednom ukazujemo na značaj našeg zdravlja i prilika je da još jedom pozovemo naše sugrađane da se pridržavaju svih mera imajući u vidu da pandemija još traje“, kazala je Vladislava Ivković, pomoćnik gradonačelnice Niša za komunalna pitanja.

Ona je dodala da je grad Niš završetkom Trga kralja Milana omogućio pešacima novi i kvalitetniji prostor za šetnju jer je proširena pešačka zona. Dodala je da grad značajna sredstva izdvaja i za obezbeđenje i opremanje biciklističke infrastrukture čime se sugrađanima omogućava da svoje bicikle koriste na propisan način.

„U toku je i kampanja za bicikliste u okviru koje će biti podeljen promotivni materijal ali i više od 50 bicikli učenicima iz škola koje će i predložiti te đake, a koji će doći, pre svega, iz višečlanih i porodica lošijeg materijalnog stanja“, dodala je Vladislava Ivković.

Prema njenim rečima grad čini sve kada se radi o zaštiti životne sredine.

„Uveliko se radi na tome da što više individualnih ložišta bude isključeno a koristila su za grejanje drva ili ugalj. U završnog fazi smo priključenja na toplovodnu mrežu zgrade Medicinskog fakulteta, Studentskog doma kod Medicinskog fakulteta i Železnice Srbije na Trgu kralja Aleksandra“, dodala je Vladislava Ivković.

Obeležavanju „Dana bez automobila“ priključio se i EU info kutak.

„Današnji dan bez automobila je još jedna evropska inicijativa. Inače ovo je finale ovogodišnje Nedelje mobinosti. Svake godine na ovaj dan gradovi širom Evrope se prikažu u jednom drugačijem svetlu i ona najuža  gradska jezgra budu prilagođena pešacima i biciklistima i svima koji ne koriste automobile koji žtete našoj životnoj sredini. Cilj svega je da je ubrzani ritam života neodrživ za našu planetu. Naša poraka je da u svakodnevnoj mobilnosti, odlasku do posla, škole ili u kupovinu ne sedamo uvek u automobile već da idemo peške ili koristimo bicikle i tako zažtitimo našu životnu sredinu“, kaže Daniela Vučić, menadžerka EU Info kutka Niš.

Obeležavanju „Dana bez automobila“ u Srbiji se priključilo tridesetak gradova.
              

 


#   Niš   saobraćaj   ekologija   Dan bez automobila   Zaštita životne sredine
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima