Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Дан планете Земље

rssBookmark and Share

22.04.2015. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Циљ обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Дан планете Земље, Фото: www.jpradlukavac.ba
Дан планете Земље, Фото: www.jpradlukavac.ba

"Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да уцинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим покољењима", рекла је поводом обележавања тог дана министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић. 

Министарство пољопривреде и заштите жвотне средине позвало је све градане да личним примером у свом окружењу допринесу подизању свести и едукацији о проблемима заштите животне средине. 

Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину, наводи се у саопштењу министарства. 

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја. 

Широм света, али и у Србији се на тај дан организују бројне акције и манифестације које за циљ имају подизање нивоа еколошке свести, едуковање и мотивисање грађана да се активно укљуце у борбу за оцување планете Земље. 

Стручњаци упозоравају да је поред индустријског и технолошког развоја, човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине. 

Биолози упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што озбиљно доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности. 

Као кључне узроке изумрања врста, биолози наводе уништавање станишта људском активношцу, неконтролисану експлоатацију свих извора Земље и њеног биљног и животињског света као и загадење животне средине.


#   екологија   годишњица   Снежана Богосављевић Бошковић   планета   Министарство пољопривреде     Дан планете Земље   популација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима