Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Свети Нектарије Егински - исцелитељ

Bookmark and Share

22.11.2022. Јужна Србија Инфо

Свети Нектарије Егински (грч. Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης), световно име Анастасије Кефалас, (грч. Αναστάσιος Κεφαλάς) био је епископ Александријске православне цркве, митрополит Пентапољски као и православни теолог. Проглашен је за светитеља.

Данас је Свети Нектарије Егински - исцелитељ

Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Био је пети од шесторо деце. Након основне школе, преселио се у Цариград. Године 1866. прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. Након десет година службе се замонашио и узео име Лазар. Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Године 1886. рукоположен је у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. Сава Косановић га је сретао када је био гост александријског патријарха Софронија и спомиње га неколико пута у свом путопису Пут на Синај.

Године 1889. изабран је за митрополита Пентапољског. Године 1892. Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894−1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Умро је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Испод капеле Светог Јована Шангајског у Сан Франциску, у којој се после његове сахране врше богослужења, основана је америчка мисионарска парохија Св. Нектарија Егинског, кога је отац Јован Максимовић веома поштовао и волео.

Над његовом моштима су се дешавала чуда исцељења.

Филм о његовом животу из 2021. Божији човек је имао велики успех у биоскопима у Грчкој.

У манастиру Тумане код Голупца данас је одржан јелеј освећења за Светог Нектарија – Света тајна освећења уља (јелеја) која се састоји из више молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, за исцељење душе и тела.

Помоћ од Светог Нектарија највише траже оболели од канцера и других малигних болести.

Према веровању, прво чудо се десило оног дана када се Свети Нектарије упокојио: неко је случајно ставио његов џемпер на кревет болесника покрај њега, парализованог у доњем делу тела, и болесник се у том моменту излечио.

 


#   Грчка   хришћанство   Манастир Тумане   свети Нектарије Егински   светац
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима