Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Sveti Nektarije Eginski - iscelitelj

Bookmark and Share

22.11.2022. Južna Srbija Info

Sveti Nektarije Eginski (grč. Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης), svetovno ime Anastasije Kefalas, (grč. Αναστάσιος Κεφαλάς) bio je episkop Aleksandrijske pravoslavne crkve, mitropolit Pentapoljski kao i pravoslavni teolog. Proglašen je za svetitelja.

Danas je Sveti Nektarije Eginski - iscelitelj

Rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji u siromašnoj porodici. Bio je peti od šestoro dece. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad. Godine 1866. prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj. Nakon deset godina službe se zamonašio i uzeo ime Lazar. Godine 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin. Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Godine 1886. rukopoložen je u čin sveštenika. Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. Sava Kosanović ga je sretao kada je bio gost aleksandrijskog patrijarha Sofronija i spominje ga nekoliko puta u svom putopisu Put na Sinaj.

Godine 1889. izabran je za mitropolita Pentapoljskog. Godine 1892. Nektarije je primio službu propovednika u Grčkoj, a u periodu 1894−1908. vodio je teološku školu u Atini. Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski.

Umro je u Atini, 8. novembra 1920. godine, od raka prostate. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije.

Ispod kapele Svetog Jovana Šangajskog u San Francisku, u kojoj se posle njegove sahrane vrše bogosluženja, osnovana je američka misionarska parohija Sv. Nektarija Eginskog, koga je otac Jovan Maksimović veoma poštovao i voleo.

Nad njegovom moštima su se dešavala čuda isceljenja.

Film o njegovom životu iz 2021. Božiji čovek je imao veliki uspeh u bioskopima u Grčkoj.

U manastiru Tumane kod Golupca danas je održan jelej osvećenja za Svetog Nektarija – Sveta tajna osvećenja ulja (jeleja) koja se sastoji iz više molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, za isceljenje duše i tela.

Pomoć od Svetog Nektarija najviše traže oboleli od kancera i drugih malignih bolesti.

Prema verovanju, prvo čudo se desilo onog dana kada se Sveti Nektarije upokojio: neko je slučajno stavio njegov džemper na krevet bolesnika pokraj njega, paralizovanog u donjem delu tela, i bolesnik se u tom momentu izlečio.

 


#   Grčka   hrišćanstvo   Manastir Tumane   sveti Nektarije Eginski   svetac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima