Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški vladika Arsenije predstavljao SPC na kanonizaciji Svetog Gerasima Himnografa u grčkom gradu Veriji

rssBookmark and Share

Niš 01.07.2023. Južna Srbija Info

Prošlog četvrtka, na dan kada pravoslavni Jelini (Heleni-Grci) proslavljaju praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, pročitan je akt o kanonizaciji novoprojavljenog svetitelja Božijeg, Svetog Gerasima Himnografa.

Foto: Zvanični sajt verijske Mitropolije, Eparhija niška
Foto: Zvanični sajt verijske Mitropolije, Eparhija niška

U starom mitropolijskom hramu u Veriji, posvećenom Prvovrhovnim Apostolima, služena je svečana Sveta Arhijerejska Liturgija. Sveštenim evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Visoko Preosveštenstvo Mitropolit smirnski g. Vartolomej, izaslanik Carigradske Patrijaršije, a među mnogim Arhijerejima iz više Pomesnih Crkava koji su sasluživali bio je i Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije, kao predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve.

Pre početka Svete Liturgije, pročitan je akt o kanonizaciji novoprojavljenog svetitelja Božijeg, Svetog Gerasima Himnografa. Njemu je bilo posvećeno dosta prostora tokom ovogodišnjeg naučnog simpozijuma "Pavlija", koji se u Veriji tradicionalno održao po 29. put. Sveti Gerasim je, između ostalog, bio i duhovnik sadašnjeg verijskog Mitropolita, Visoko Preosveštenog g. Pantelejmona.

Po okončanju Svete Evharistije, u dvoru verijske Mitropolije održan je prijem, na kome se Visokopreosvećeni Mitropolit Pantelejmon iskreno zahvalio svima koji su učestvovali u ovom velikom događaju.

Izvor: Zvanični sajt verijske Mitropolije, Pravoslavna Eparhija niška


#   Niš   Grčka   Niška eparhija   Vladika Arsenije   svetac   Veija (Grčka)
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima