Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Свети Симеон Мироточиви

rssBookmark and Share

Ниш 26.02.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

На данашњи дан 1199. године у Хиландару, умро је отац Светог Саве, Стефан Немања оснивач династије Немањић која је владала српским земљама више од два века. Када је предао власт и замонашио се, добио је име Симеон.

Данас је Свети Симеон Мироточиви

Стефан Немања био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, прогонитељ јереси.

Био је један од најзначајнијих личности свога доба у овом региону.

Успео је да прошири тадашњу српску државу и активно се борио против богумила. Оснивач је династије Немањића која је владала српским земљама више од два века. Кад је утврдио државу и православну веру, замонашио се у манастиру Студеница 1195. године и добио име Симеон. Потом одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код свог сина, тада монаха Саве.

Заједно обнављају манастир Хиландар, који су добили од византијског цара. Још постоји лоза коју је засадио Свети Симеон.

Народ верује да зрно овог грожђа из Хиландара уз пост и молитве Светом Симеону помаже нероткињама да добију потомство.

Симеон је у њему поживео само седам месеци. Сава је пренео његове посмртне остатке 1208. године у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили за власт. Мошти су му похрањене у Студеници, његовој задужбини.

Градио је још Свети Симеон и Ђурђеве ступове, манастир Светог Николе код Куршумљије и и цркву Свете Богородице на ушћу реке Косанице.

Због чудотворног течења мира из његових земних остатака, прозван је Мироточивим.

Братство нишког Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле, прославља данас славу северног параклиса у овом храму, који је посвећен Светом Симеону Мироточивом.

Након скоро пет векова страдања Ниш је ослобођен 11. јануара 1878. године, само месец и по касније, на дан Светог Симеона Мироточивог 26. фебруара 1878. године, освећена је нова Саборна Црква Пресвете Тројице, највелелепније здање тадашње Србије.


#   Ниш   СПЦ   Саборна црква   Хиландар   Свети Симеон Мироточиви   Стефан Немања   параклис
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима