Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети Симеон Мироточиви - Стефан Немања, слава параклиса нишког Саборног храма

rssBookmark and Share

Ниш 26.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Српска православна црква 26. фебруара по новом, 13. фебруара по јулијанском календару обележава Преподобног Симеона Мироточивог, оца Светог Саве, Стефана Немању.

Свети Симеон Мироточиви - Стефан Немања, слава параклиса нишког Саборног храма

На данашњи дан 1199. године у Хиландару, умро је отац Светог Саве, Стефан Немања оснивач династије Немањић која је владала српским земљама више од два века. Када је предао власт и замонашио се, добио је име Симеон.

Стефан Немања био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ православља, прогонитељ јереси.

Успео је да прошири тадашњу српску државу и активно се борио против богумила. Оснивач је династије Немањића која је владала српским земљама више од два века. Кад је утврдио државу и православну веру, замонашио се у манастиру Студеница 1195. године и добио име Симеон. Потом одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код свог сина, тада монаха Саве.

Заједно обнављају манастир Хиландар, који су добили од византијског цара. Још постоји лоза коју је засадио Свети Симеон.

Народ верује да зрно овог грожђа из Хиландара уз пост и молитве Светом Симеону помаже нероткињама да добију потомство.

Симеон је у њему поживео само седам месеци. Сава је пренео његове посмртне остатке 1208. године у Рашку, да би над њима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили за власт. Мошти су му похрањене у Студеници, његовој задужбини.

Градио је још Свети Симеон и Ђурђеве ступове, манастир Светог Николе код Куршумљије и и цркву Свете Богородице на ушћу реке Косанице.

Због чудотворног течења мира из његових земних остатака, прозван је Мироточивим.

Светог Симеона Мироточивог као Крсну славу у Епархији нишкој прослављају храмови у Лесковцу и Доњем Црнатову крај Житорађе.

Саборни храм у Нишу освећен је пре на празник Светог Симеона Мироточивог 1878. године. Капела посвећена овом Светитељу налази се на горњој јужној галерији Саборног храма Силаска Светога Духа на Апостоле.

Храм Светог Пантелејмона у Нишу, Светог Симеона прославља као ктиторску славу.


#   Ниш   Саборна црква   Хиландар   Српска слава   Свети Симеон Мироточиви   Стефан Немања   параклис
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима