Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Simeon Mirotočivi - Stefan Nemanja, slava paraklisa niškog Sabornog hrama

rssBookmark and Share

Niš 26.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Srpska pravoslavna crkva 26. februara po novom, 13. februara po julijanskom kalendaru obeležava Prepodobnog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save, Stefana Nemanju.

Sveti Simeon Mirotočivi - Stefan Nemanja, slava paraklisa niškog Sabornog hrama

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru, umro je otac Svetog Save, Stefan Nemanja osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Kada je predao vlast i zamonašio se, dobio je ime Simeon.

Stefan Nemanja bio je veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj pravoslavlja, progonitelj jeresi.

Uspeo je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila. Osnivač je dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Kad je utvrdio državu i pravoslavnu veru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save.

Zajedno obnavljaju manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. Još postoji loza koju je zasadio Sveti Simeon.

Narod veruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Simeon je u njemu poživeo samo sedam meseci. Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Gradio je još Sveti Simeon i Đurđeve stupove, manastir Svetog Nikole kod Kuršumljije i i crkvu Svete Bogorodice na ušću reke Kosanice.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Svetog Simeona Mirotočivog kao Krsnu slavu u Eparhiji niškoj proslavljaju hramovi u Leskovcu i Donjem Crnatovu kraj Žitorađe.

Saborni hram u Nišu osvećen je pre na praznik Svetog Simeona Mirotočivog 1878. godine. Kapela posvećena ovom Svetitelju nalazi se na gornjoj južnoj galeriji Sabornog hrama Silaska Svetoga Duha na Apostole.

Hram Svetog Pantelejmona u Nišu, Svetog Simeona proslavlja kao ktitorsku slavu.


#   Niš   Saborna crkva   Hilandar   Srpska slava   Sveti Simeon Mirotočivi   Stefan Nemanja   paraklis
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima