Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас славимо Свету Параскеву - Трнову

Bookmark and Share

08.08.2023. Јужна Србија Инфо

Српска православна црква слави данас преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова, једну од светитељки истог надимка које чине у народу веома поштован култ Свете Петке.

Данас славимо Свету Параскеву - Трнову

Света Петка је била родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живела је у другом веку после Христа. Након смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповедања хришћанске вере затварана је, силно мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти касниије су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Празником преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летњи “циклус женских празника”, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Тада се избегавају сви тежи послови у пољу и у кући.


#   СПЦ   хришћанство   Петка Трнова
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима