Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дирекција градила без дозволе

rssBookmark and Share

Ниш 08.09.2010. Аутор: Предраг Благојевић | Извор: Јужне вести

Дирекција градила без дозволе
НИШ - За свега три године Дирекција за изградњу града руководила је изградњом или реконструкцијом без неопходних дозвола чак 73 улице у Нишу.

Само у 2004. години изведени су радови у скоро половини од поменутог броја улица. Образложење је скоро увек било да је "поступак за добијање дозвола у току", наводи се у документацији у коју су Јужне вести имале увид.

Реч је о извештају Буџетске инспекције о обављеној контроли пословања овог градског предузећа који је током 2005. и 2006. године израђен по налогу тадашњег градоначелника, Смиљка Костића а који је и даље прилично добро чувана тајна.

Дирекцијом су у том периоду управљала двојица директора. Слободан Милосављевић, као кадар Демократске странке, био је директор до априла 2004. године, а наследио га Бранислав Јовановић, високи функционер Г17 плус, који се на тој функцији практично налази и данас.

- Оно што је битно је да је Буџетска инспекција имала доста времена приликом контроле Дирекције за изградњу града, где ништа није констатовала, чак није дала ни налаз, ни мишљење у вези онога што је нађено - изјавио је маја 2008. године Бранислав Јовановић, након што је први пут у јавност процурела информација да је Буџетска инспекција завршила свој рад.

Тадашњи шеф Буџетске инспекције, Живорад Антић, тврди да то што је Јовановић изјавио није истина.

- Када смо утврдили чињенично стање и наређали улице које су грађене без дозволе, о чему ми разговарамо? То значи да су утврђене неправилности, код свих улица, објеката, тамо где је грађено без дозволе. И све се то налази у Записнику - рекао је Антић, који је само пар дана након завршетка тог извештаја именован за врховног државног ревизора.

У извештају куцаном на више од стотину страна наводи се читав низ злоупотреба, а посебан одељак посвећен је нелегалним јавним набавкама чија се вредност мерила у десетинама милиона динара. Из инспекције су тада најавили и подношење већег броја прекршајних и кривичних пријава.

Данас, две и по године након што је Записник сачињен, у Дирекцији ипак потврђују да су неправилности откривене, али кажу да су подаци који се у њему налазе спорни.

- По налазима из Записника поступало је и Општинско јавно тужилаштво и утврдило да је број проблематичних улица био свега 7, али је код свих њих у току било прибављање потребне документације, јер су те улице биле у Програму изградње града за конкретну годину. Тужилаштво је тада одбацило кривичне пријаве против руководства Дирекције и образложило управо чињеницом да су за те улице у току били поступци за прибављање дозволе, да су исте биле у Програму изградње града, као и да је асвалтирањем тих улица побољшан животни стандард грађана, да њиховим асвалтирањем не само да нису настале штетне последице, већ да су последице асвалтирања тих улица такве да „омогућавају нормалан живот свих грађана а не само одређених лица и да асвалтирање за последицу има корист свим лицима". У међувремену за све тада пробелматичне улице (њих 7) прибављена је сва потребна документација - кажу у Дирекцији за изградњу града.

У Министарству за просторно планирање речено нам је да нико, нарочито не државни органи или јавна предузећа, немају права да отпочну са било каквим радовима уколико немају све потребне дозволе, уз напомену да је "и сам министар то хиљаду пута нагласио".

- Све где грађевински радови отпочну без неопходне документације по закону се сматра дивљом градњом, а за то се одговара кривично. То је потпуно јасно - каже Александра Дамјановић Петровић, помоћник министра за просторно планирање.

Одговорност у том случају, појашњава Дамјановић Петровић, сносе сви учесници у ланцу - извођач радова, односно фирма која је победила на тендеру, инвеститор, што би у овом случају био Град Ниш и надзорни орган, односно Дирекција за изградњу града.

Да ли је грађевинска инспекција у Нишу покренула неки поступак против одговорних лица у пословима које је спроводила нишка Дирекција за изградњу нисмо успели да сазнамо. Срђан Лакетић, помоћник начелника градске Управе за имовину, задужен за инспекцијске послове, у четвртак (2. септембра) нам је рекао да "нема те податке у глави и да зовемо мало касније", али од тада не одговара на позиве Јужних вести. Иначе, на челу ове управе налази се Љубиша Јанић, високи функцијер Г17 плус, коме је по партијској линији претпостављени управо актуелни директор Дирекције, Бранислав Јовановић.

Градска Буџетска инспекција расформирана је сменом власти 2008. године. Како сазнајемо у Градској кући, поново је активирана јануара 2010, када је актуелни градоначелник, Милош Симоновић, именовао новог шефа те инспекције.

Списак улица

Списак улица које су у периоду од 2002. до 2004. године изграђене или реконструисане без претходно прибављене дозволе надлежних органа.

12. српске бригаде  

Мокрањчева III прилаз

45. дивизије    

Нишавска

7. секретара СКОЈа    

Новопројектована

8. српске бригаде    

Новопројектована (Милке Протић)

Александра Медведева

Новопројектована (Н.Р. Јовић)

АВНОЈа    

Новопројектована (Паси Пољана)

Баје Секулића – Николетине Бурсаћа

Новоселска

Банатска

Овчепољска

Белопаланачка    

Пасјачка

Бјелашничка    

Раде Кончар

Бригадирска    

Радивоја Кораћа

Цариградска    

Ратка Вукичевића

Чемерничка    

Римска

Цногорска    

Рудничка

Дечанска    

Саве Петковића

Димитрија Туцовића    

Сердара Јоле Пилетића

Доњоврежинска    

Северни Булевар

Драгачевска    

Српских јунака

Дравска    

Станоја Главаша

Габровачка река    

Стојана Костића

Граховачка    

Стојана Миљковића

Хумска    

Шумарска

Јабланичког одреда    

Суповачка

Јужни прилаз    

Светозара Марковића

Каменичка    

Танасија Михајловића Шпанца

Књажевачка    

Тимочка

Кованлучка    

Трудбеничка

Краинска    

Трупалска

Краљевачка    

Васе Пелагића

Малчанска (Горња Врежина)    

Виноградарска

Мерошинска    

Војничка

Миладина Бакића    

Вождова

Милана Дедића    

Зајечарска

Милана Тошића    

Занатска

Миленка Хаџића    

Жарка Јерковића

Милка Протић нас.    

Живојина Масуке

Милоша Обилића

* Списак из Записника градске Буџетске инспекције


#   Ниш   такси   јавна предузећа   Милош Симоновић   Бранислав Јовановић   Паси Пољана   Горња Врежина   Дирекција за изградњу   Љубиша Јанић   Димитрија Туцовића   Габровачка река   грађевинска инспекција   Јужне вести   кривичне пријаве
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима