Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опозициони одборник Станковић: Мандат 19. октобра истиче директорима више јавних предузећа

rssBookmark and Share

Ниш 13.10.2021. Јужна Србија Инфо

Мандат 19. октобра истиче директорима ЈКП “Градска топлана”, ЈКП “Обједињена наплата”, ЈКП за пијачне услуге “Тржница”, ЈП “Градска стамбена агенција”, ЈКП “Паркинг сервис”, ЈКП “Дирекција за изградњу града Ниша”, ЈП “Завод за урбанизам”, док су ВД директори у ЈКП “Медиана”, ЈКП “Горица”, ЈКП за водовод и канализацију “Наисус” и ЈП за стамбене услуге “Нишстан”, каже Миодраг Станковић одборник Скупштине Града.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Пуних десет година наш град је у ВД статусу, где се из године у годину смењују ВД директори јавних и јавно комуналних предузећа. Према мојим сазнањима, у овом тренутку, задужење Града и градских предузећа прелази 4,5 милијарде динара, што говори да су Град и јавна предузећа у колапсу“ - рекао је Миодраг Станковић,  одборник Скупштине Града Ниша.

Избор свих директора за време власти СНС у Нишу је очигледан пример страначког запошљавања и непоштовања Закона. 
 
Сви смо били сведоци кршења закона да би се намириле страначке струје приликом избора директора ЈП и ЈКП у Нишу 2017. године“,  истиче Станковић.
Како тврди, данас се у Нишу суспендују институције, а одлучивање преноси у руке једне политичке странке која одлучује о свему.

Цео прошли конкурс за избор 10 директора јавних предузећа је био под велом тајни. Већини тада изабраних директора мандат истиче 19. октобра ове године а конкурс за избор нових директора још увек није расписан.

Мандат 19. октобра истиче директорима ЈКП “Градска топлана”, ЈКП “Обједињена наплата”, ЈКП за пијачне услуге “Тржница”, ЈП “Градска стамбена агенција”, ЈКП “Паркинг сервис”, ЈКП “Дирекција за изградњу града Ниша”, ЈП “Завод за урбанизам”, док су ВД директори у ЈКП “Медиана”, ЈКП “Горица”, ЈКП за водовод и канализацију “Наисус”  и ЈП за стамбене услуге “Нишстан”. Самим тим власт суспендује институције, уноси немир и страх не само код запослених већ и код директора у намери да их дисциплинује и подреди их страначким интересима.

Указивао сам још 2017. године да је неопходно формирати комисију коју це чинити стручни људи и која ће на јасан и јаван начин изабрати најбоље људе да воде ЈП и ЈКП у Нишу. Поставља се питање да ли ће опет бити доведено у питање функционисање предузећа као 2017. године. Подсећам да је власт угрозила функционисање града, јер од 02. октобра 2017. две недеље ЈП у Нишу нису имала директоре, нису имали овласћена лица која су заступала и потписивала документе, чиме је град увела у блокаду“,  рекао је Станковић. 

Станковић каже да је ЈКП „Горица“ дугогодишњи губиташ, а износ дугова и даље расте. ЈКП „Горица“ је направила губитке Граду од преко 600 милиона динара јер је одређене делатности давала приватнику. За тај новац су могли да се обезбеде бесплатни уџбеници и лап топови за све ђаке основних и средњих школа или да се изгради десет нових вртића или седам нових школа, каже Станковић. 

Иако је крајем прошле године ЈКП Горица преузела одржавање зелених површина на гробљима, за чишћење Новог гробља и гробља у Нишкој Бањи ангажовала је приватне фирме из Београда за посао вредан 15,6 милиона динара. Прошлог лета је тај износ био 1,3 милиона динара. Шта се то променило па је овај износ сада вишеструко већи? - пита Станковић.
Он подсећа да лоше финансијско стање у овом предузећу датира још из 2015.године, када је више стотина тужби дошло на наплату, а рачун месецима био у блокади. Радницима су плате касниле седам месеци, а како Град није имао пара, предложио је да ЈКП “Горица” позајми новац од других јавних предузећа.

Очигледно је да је од почетка пословања ЈКП „Горица“ - од издвајања из ЈКП „Медиана“, било стално огромних финансијских проблема који су решавани краткорочно и без претходне детаљне анализе, често и на телефонским седницама Градског  Већа. У ЈКП Горица формирана је радна група Градског већа која ништа није урадила нити поднела извештај о стању у предузећу до дана данашњег. Отпуштено је 56 радника док је у 2021. години запослено 10 радника у администрацији, ни један на  пословима сахрањивања и грађевинским радовима. 

Како се предузеће бави делатношћу које је неопходно за функционисање Града и то врло осетљивом материјом (сахрањивање и одржавање гробаља), неопходно је ХИТНО решити трајно статус овог предузећа „враћањем“ у састав ЈКП „Медиана“ а не ад хоц позајмицама одлагати дугогодишњу финансијску нерентабилност.

Недавно сам поднео две одборничке иницијативе које имају за циљ да опораве један део комуналног система у граду. Прихваћена је моја иницијатива да се ЈП Нишстан И ЈКП Градско стамбена агенција припоје, док се друга иницијатива још увек не разматра, понављам, под хитно треба припојити ЈКП Горица ЈКП Медиани!– закључио је Станковић. 

 


#   Ниш   јавна предузећа   Миодраг Станковић   Горица ЈКП   Дирекција за изградњу   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима