Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Direkcija gradila bez dozvole

rssBookmark and Share

Niš 08.09.2010. Autor: Predrag Blagojević | Izvor: Južne vesti

Direkcija gradila bez dozvole
NIŠ - Za svega tri godine Direkcija za izgradnju grada rukovodila je izgradnjom ili rekonstrukcijom bez neophodnih dozvola čak 73 ulice u Nišu.

Samo u 2004. godini izvedeni su radovi u skoro polovini od pomenutog broja ulica. Obrazloženje je skoro uvek bilo da je "postupak za dobijanje dozvola u toku", navodi se u dokumentaciji u koju su Južne vesti imale uvid.

Reč je o izveštaju Budžetske inspekcije o obavljenoj kontroli poslovanja ovog gradskog preduzeća koji je tokom 2005. i 2006. godine izrađen po nalogu tadašnjeg gradonačelnika, Smiljka Kostića a koji je i dalje prilično dobro čuvana tajna.

Direkcijom su u tom periodu upravljala dvojica direktora. Slobodan Milosavljević, kao kadar Demokratske stranke, bio je direktor do aprila 2004. godine, a nasledio ga Branislav Jovanović, visoki funkcioner G17 plus, koji se na toj funkciji praktično nalazi i danas.

- Ono što je bitno je da je Budžetska inspekcija imala dosta vremena prilikom kontrole Direkcije za izgradnju grada, gde ništa nije konstatovala, čak nije dala ni nalaz, ni mišljenje u vezi onoga što je nađeno - izjavio je maja 2008. godine Branislav Jovanović, nakon što je prvi put u javnost procurela informacija da je Budžetska inspekcija završila svoj rad.

Tadašnji šef Budžetske inspekcije, Živorad Antić, tvrdi da to što je Jovanović izjavio nije istina.

- Kada smo utvrdili činjenično stanje i naređali ulice koje su građene bez dozvole, o čemu mi razgovaramo? To znači da su utvrđene nepravilnosti, kod svih ulica, objekata, tamo gde je građeno bez dozvole. I sve se to nalazi u Zapisniku - rekao je Antić, koji je samo par dana nakon završetka tog izveštaja imenovan za vrhovnog državnog revizora.

U izveštaju kucanom na više od stotinu strana navodi se čitav niz zloupotreba, a poseban odeljak posvećen je nelegalnim javnim nabavkama čija se vrednost merila u desetinama miliona dinara. Iz inspekcije su tada najavili i podnošenje većeg broja prekršajnih i krivičnih prijava.

Danas, dve i po godine nakon što je Zapisnik sačinjen, u Direkciji ipak potvrđuju da su nepravilnosti otkrivene, ali kažu da su podaci koji se u njemu nalaze sporni.

- Po nalazima iz Zapisnika postupalo je i Opštinsko javno tužilaštvo i utvrdilo da je broj problematičnih ulica bio svega 7, ali je kod svih njih u toku bilo pribavljanje potrebne dokumentacije, jer su te ulice bile u Programu izgradnje grada za konkretnu godinu. Tužilaštvo je tada odbacilo krivične prijave protiv rukovodstva Direkcije i obrazložilo upravo činjenicom da su za te ulice u toku bili postupci za pribavljanje dozvole, da su iste bile u Programu izgradnje grada, kao i da je asvaltiranjem tih ulica poboljšan životni standard građana, da njihovim asvaltiranjem ne samo da nisu nastale štetne posledice, već da su posledice asvaltiranja tih ulica takve da „omogućavaju normalan život svih građana a ne samo određenih lica i da asvaltiranje za posledicu ima korist svim licima". U međuvremenu za sve tada probelmatične ulice (njih 7) pribavljena je sva potrebna dokumentacija - kažu u Direkciji za izgradnju grada.

U Ministarstvu za prostorno planiranje rečeno nam je da niko, naročito ne državni organi ili javna preduzeća, nemaju prava da otpočnu sa bilo kakvim radovima ukoliko nemaju sve potrebne dozvole, uz napomenu da je "i sam ministar to hiljadu puta naglasio".

- Sve gde građevinski radovi otpočnu bez neophodne dokumentacije po zakonu se smatra divljom gradnjom, a za to se odgovara krivično. To je potpuno jasno - kaže Aleksandra Damjanović Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje.

Odgovornost u tom slučaju, pojašnjava Damjanović Petrović, snose svi učesnici u lancu - izvođač radova, odnosno firma koja je pobedila na tenderu, investitor, što bi u ovom slučaju bio Grad Niš i nadzorni organ, odnosno Direkcija za izgradnju grada.

Da li je građevinska inspekcija u Nišu pokrenula neki postupak protiv odgovornih lica u poslovima koje je sprovodila niška Direkcija za izgradnju nismo uspeli da saznamo. Srđan Laketić, pomoćnik načelnika gradske Uprave za imovinu, zadužen za inspekcijske poslove, u četvrtak (2. septembra) nam je rekao da "nema te podatke u glavi i da zovemo malo kasnije", ali od tada ne odgovara na pozive Južnih vesti. Inače, na čelu ove uprave nalazi se Ljubiša Janić, visoki funkcijer G17 plus, kome je po partijskoj liniji pretpostavljeni upravo aktuelni direktor Direkcije, Branislav Jovanović.

Gradska Budžetska inspekcija rasformirana je smenom vlasti 2008. godine. Kako saznajemo u Gradskoj kući, ponovo je aktivirana januara 2010, kada je aktuelni gradonačelnik, Miloš Simonović, imenovao novog šefa te inspekcije.

Spisak ulica

Spisak ulica koje su u periodu od 2002. do 2004. godine izgrađene ili rekonstruisane bez prethodno pribavljene dozvole nadležnih organa.

12. srpske brigade  

Mokranjčeva III prilaz

45. divizije    

Nišavska

7. sekretara SKOJa    

Novoprojektovana

8. srpske brigade    

Novoprojektovana (Milke Protić)

Aleksandra Medvedeva

Novoprojektovana (N.R. Jović)

AVNOJa    

Novoprojektovana (Pasi Poljana)

Baje Sekulića – Nikoletine Bursaća

Novoselska

Banatska

Ovčepoljska

Belopalanačka    

Pasjačka

Bjelašnička    

Rade Končar

Brigadirska    

Radivoja Koraća

Carigradska    

Ratka Vukičevića

Čemernička    

Rimska

Cnogorska    

Rudnička

Dečanska    

Save Petkovića

Dimitrija Tucovića    

Serdara Jole Piletića

Donjovrežinska    

Severni Bulevar

Dragačevska    

Srpskih junaka

Dravska    

Stanoja Glavaša

Gabrovačka reka    

Stojana Kostića

Grahovačka    

Stojana Miljkovića

Humska    

Šumarska

Jablaničkog odreda    

Supovačka

Južni prilaz    

Svetozara Markovića

Kamenička    

Tanasija Mihajlovića Španca

Knjaževačka    

Timočka

Kovanlučka    

Trudbenička

Krainska    

Trupalska

Kraljevačka    

Vase Pelagića

Malčanska (Gornja Vrežina)    

Vinogradarska

Merošinska    

Vojnička

Miladina Bakića    

Voždova

Milana Dedića    

Zaječarska

Milana Tošića    

Zanatska

Milenka Hadžića    

Žarka Jerkovića

Milka Protić nas.    

Živojina Masuke

Miloša Obilića

* Spisak iz Zapisnika gradske Budžetske inspekcije


#   Niš   taksi   javna preduzeća   Miloš Simonović   Branislav Jovanović   Pasi Poljana   Gornja Vrežina   Direkcija za izgradnju   Ljubiša Janić   Dimitrija Tucovića   Gabrovačka reka   građevinska inspekcija   Južne vesti   krivične prijave
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima