Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Добровољни војни рок уместо три, шест месеци

rssBookmark and Share

Врање 21.10.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Од 1. јануара 2011. године укинуто је обавезно служење војске.
Министарство одбране не разматра поновно увођење обавезног служења војног рока, али очекује се да ће новине у добровољном служењу заинтересовати млaде људе.

Добровољни војни рок уместо три, шест месеци

Од  децембарске класе биће примењен нови и измењени начин добровољног служења војног рока. Уместо три, добровољци ће служити војску шест месеци. Предности су вушеструке.

Пријављивањем, осим могућности  професиналног усавршавања, већих новчаних накнада,  за младе људе  отворене су многе друге могућности. 

За шестомесечно служење војног рока планирана су већа новчана примања. Током прва три месеца обуке накнада је око десет и по хиљада динара. У четвртом месецу око 15, у петом 20 а у последњем, шестом месецу 25 хиљада динара. Најбољи војници могу бити примљени у професионалну војну службу,  што је такође једна од могућности решавања егзистенцијалног питања.

Игор Милановић, начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Врање, каже да је интересовање за добровољно служење војног рока  добро. "Добровољци добијају редовну плату, плаћене трошкове путовања, наградна одсуства. После три месеца индивидуалне, обуку настављају у  јединицама војске што  је веома значајно за ниво провесионализма и обучености који је важан за резервни састав. Промене у дужини  добровољног служења војног рока  ће знатно растеретити професионалне војнике“ каже Милановић.

Као добровољци се могу пријавити лица старости од 19 до 30 година, регрути, жене и лица у резервном саставу.

Иначе, након укидања обавезог служења војног рока, нема обавезне регрутације али се сва пунолетна лица уводе у војну евиденцију.


#   Врање   Министарство одбране   добровољци   војни рок   Игор Милановић
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима