Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dobrovoljni vojni rok umesto tri, šest meseci

rssBookmark and Share

Vranje 21.10.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Od 1. januara 2011. godine ukinuto je obavezno služenje vojske.
Ministarstvo odbrane ne razmatra ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali očekuje se da će novine u dobrovoljnom služenju zainteresovati mlade ljude.

Dobrovoljni vojni rok umesto tri, šest meseci

Od  decembarske klase biće primenjen novi i izmenjeni način dobrovoljnog služenja vojnog roka. Umesto tri, dobrovoljci će služiti vojsku šest meseci. Prednosti su vušestruke.

Prijavljivanjem, osim mogućnosti  profesinalnog usavršavanja, većih novčanih naknada,  za mlade ljude  otvorene su mnoge druge mogućnosti. 

Za šestomesečno služenje vojnog roka planirana su veća novčana primanja. Tokom prva tri meseca obuke naknada je oko deset i po hiljada dinara. U četvrtom mesecu oko 15, u petom 20 a u poslednjem, šestom mesecu 25 hiljada dinara. Najbolji vojnici mogu biti primljeni u profesionalnu vojnu službu,  što je takođe jedna od mogućnosti rešavanja egzistencijalnog pitanja.

Igor Milanović, načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Vranje, kaže da je interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka  dobro. "Dobrovoljci dobijaju redovnu platu, plaćene troškove putovanja, nagradna odsustva. Posle tri meseca individualne, obuku nastavljaju u  jedinicama vojske što  je veoma značajno za nivo provesionalizma i obučenosti koji je važan za rezervni sastav. Promene u dužini  dobrovoljnog služenja vojnog roka  će znatno rasteretiti profesionalne vojnike“ kaže Milanović.

Kao dobrovoljci se mogu prijaviti lica starosti od 19 do 30 godina, regruti, žene i lica u rezervnom sastavu.

Inače, nakon ukidanja obavezog služenja vojnog roka, nema obavezne regrutacije ali se sva punoletna lica uvode u vojnu evidenciju.


#   Vranje   Ministarstvo odbrane   dobrovoljci   vojni rok   Igor Milanović
@mo_i_vs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima