Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Доктор Радмило Јанковић објашњава зашто трећа доза да буде "Фајзерова" вакцина

rssBookmark and Share

Ниш 01.09.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

На питање зашто саветује да трећа доза буде "Фајзерова" вакцина, Јанковић је рекао да је ковид задесио цео свет и да се у ходу учи о свему, као и да су све вакцине у Србији, условно речено, "одрадиле посао", преноси РТС.

Доктор Радмило Јанковић објашњава зашто трећа доза да буде "Фајзерова" вакцина

Заменик директора нишког Клиничког центра и координатор ковид болница у Нишу, проф. др Радмило Јанковић, каже за РТС да када се упореде вакцине видимо да је ипак најслабији имунитет са "Синофармовом" вакцином, као и да је доста старијих људи примило управо ту вакцину. Молим све грађане, нарочито оне старије који су примили "Синофармову" вакцину пре шест месеци, да већ данас оду и приме боље би било неку другу вакцину, поручује Јанковић.

"Тешко да бисмо ми вакцинисали и 50 одсто становништва, срећа па смо у оном периоду имали скоро све вакцине и највећи део становништва је вакцинисан 'Синофармовом' вакцином. Ниједна држава у свету није успела да заврши неку студију ефикасности и да прати титар антитела који није једино мерило, јер једино мерило ефикасности вакцина је да ви видите да ли ће се неко након неког периода инфицирати и тешко оболети", рекао је Јанковић.

Када упоредите вакцине, видите да је ипак најслабији имунитет са "Синофармовом" вакцином, поручује он.

Фото: РТС

"Нажалост, доста, доста старијих особа и мислим да је то једна тужна чињеница. Мислим да морамо да искористимо наредни период да им дамо могућност да појачају свој имунитет", навео је доктор.

"Ми смо имали једну јако добру препоруку од државне агенције за имунизацију, која још пре два месеца рекла да се практично трећа бустер доза пређе, не наводећи произвођача, али на технологију која је значила РНК вакцине. То је била генијална препорука и, нажалост, изгубили смо време", додао је Јанковић.

Истиче да он то саветује свима, без обзира на то што могу одабрати било коју вакцину за трећу дозу. Фајзер као трећа доза


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Радмило Јанковић   ковид вакцина   Фајзер вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима