Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Doktor Radmilo Janković objašnjava zašto treća doza da bude "Fajzerova" vakcina

rssBookmark and Share

Niš 01.09.2021. RTS, Južna Srbija Info

Na pitanje zašto savetuje da treća doza bude "Fajzerova" vakcina, Janković je rekao da je kovid zadesio ceo svet i da se u hodu uči o svemu, kao i da su sve vakcine u Srbiji, uslovno rečeno, "odradile posao", prenosi RTS.

Doktor Radmilo Janković objašnjava zašto treća doza da bude "Fajzerova" vakcina

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu, prof. dr Radmilo Janković, kaže za RTS da kada se uporede vakcine vidimo da je ipak najslabiji imunitet sa "Sinofarmovom" vakcinom, kao i da je dosta starijih ljudi primilo upravo tu vakcinu. Molim sve građane, naročito one starije koji su primili "Sinofarmovu" vakcinu pre šest meseci, da već danas odu i prime bolje bi bilo neku drugu vakcinu, poručuje Janković.

"Teško da bismo mi vakcinisali i 50 odsto stanovništva, sreća pa smo u onom periodu imali skoro sve vakcine i najveći deo stanovništva je vakcinisan 'Sinofarmovom' vakcinom. Nijedna država u svetu nije uspela da završi neku studiju efikasnosti i da prati titar antitela koji nije jedino merilo, jer jedino merilo efikasnosti vakcina je da vi vidite da li će se neko nakon nekog perioda inficirati i teško oboleti", rekao je Janković.

Kada uporedite vakcine, vidite da je ipak najslabiji imunitet sa "Sinofarmovom" vakcinom, poručuje on.

Foto: RTS

"Nažalost, dosta, dosta starijih osoba i mislim da je to jedna tužna činjenica. Mislim da moramo da iskoristimo naredni period da im damo mogućnost da pojačaju svoj imunitet", naveo je doktor.

"Mi smo imali jednu jako dobru preporuku od državne agencije za imunizaciju, koja još pre dva meseca rekla da se praktično treća buster doza pređe, ne navodeći proizvođača, ali na tehnologiju koja je značila RNK vakcine. To je bila genijalna preporuka i, nažalost, izgubili smo vreme", dodao je Janković.

Ističe da on to savetuje svima, bez obzira na to što mogu odabrati bilo koju vakcinu za treću dozu. Fajzer kao treća doza


#   Niš   Klinički centar Niš   Radmilo Janković   kovid vakcina   Fajzer vakcina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima