Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Електронски локатори за камионе - искорак у борби против сиве економије

rssBookmark and Share

Градина 22.03.2019. Јужна Србија Инфо

Завршен је процес увођења новог система за праћење товара робе путем електронских локатора, који се сада примењује на целом царинском подручју Републике Србије.

Електронски локатори за камионе - искорак у борби против сиве економије

Ново царинско обележје поставља се на сваки камион којим се превози роба у увозу, извозу или транзиту, чиме се осигурава неповредивост садржаја пошиљке и њена безбедност, а свака могућност за кријумчарење своди се на минимум. Ово представља важан корак у унапређењу и јачању капацитета Управе царина, као једне од значајних карика у ланцу институција које се баве сузбијањем сиве економије.

„Апсолутна сигурност робе која се превози нам је на првом месту. Локатор преко софистицираног софтвера бележи и најмању манипулацију, чиме се потпуно искључује било какво неовлашћено отварање товарног простора“, истакла је Соња Лазаревић помоћник директора Управе царина и додала да ће ''локатори највише доћи до изражаја у борби против сиве економије – чији озбиљан пад можемо очекивати већ након годину дана коришћења новог начина контроле.''

Без обзира на интерес државе и привредних субјеката да овај систем заживи, почетак његове примене није прошао без изазова и неоснованог отпора. Од 21. јануара 2019. године, када је почела фазна примена електронских локатора - намерно је оштећено чак 100 уређаја.

„Поједини негодују јер генерално имају отпор према променама, а има и оних који им се прикључују у негативним коментарима иако немају никакве везе са постављањем локатора, док трећима сметају, јер их спречавају у злоупотребама на које су навикли'', нагласила је Лазаревићева и додала да је потпуно неутемељена тврдња да се на границама дуже чека због постављања локатора.

Увођењем овог система постарали смо се да сви товари који кроз нашу земљу пролазе буду максимално заштићени, па апелујемо на превознике и шпедитере да покажу разумевање за увођење система који нам је заједничка обавеза, о чему је Уредбу донела Влада у настојању да заузда сиву економију која нас све заједно угрожава, додају у Управи царина.

 

Коментара: 0


#   Градина   кријумчарење   Управа царина     локатор   сива економија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима