Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Градини заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем

rssBookmark and Share

Градина 15.11.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

На граничном прелазу Градина, цариници су у сарадњи са полицијом запленили свете јеврејске списе, писане на пергаменту за које се претпоставља да су изузетно стари и вредни.

На Градини заплењени свети јеврејски списи и кутија опточена драгим камењем

Претресом аутомобила "фолксваген туран" немачких регистарских ознака, код путника, држављанина Либана, најпре је пронађен бакарни цилиндар са пергаментом, а касније и кутија у којој се налази света јеврејска књига Тора.

Педесетседмогодишњи Либанац са пребивалиштем у Берлину је рекао да је он власник предмета.

Управа царина је саопштила да су ти несвакидашњи антиквитети откривени јуче, након што су оба путника одговорила да немају ништа да пријаве, а цариници ипак одлучили да детаљно прегледају аутомобил. 

Цариници су прво у касети испод седишта, иза сервисне књижице возила, затекли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола која је од старости и патинирала.

Отворивши је, у њој су затекли свитак исписан на хебрејском, на пергаменту од говеђе коже, за који су посумњали да се ради о деловима свете јеврејске књиге.

Наставили су контролу аутомобила, па су у пртљагу у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем која је била умотана у једну мајицу.

У Управи царина наводе да богато украшена кутија сама по себи представља драгоценост која се у пракси ретко среће. Када су цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који такође постоји основана сумња да се ради о делу јеврејског светог списа Торе.

Вредност ће бити утврђена накнадном експертизом, али се претпоставља да је већа од 100.000 евра.

У току је поступак против либанског држављанина.

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је позвана Јеврејска заједница у Београду, из које је и потврђено да су се пред цариницима нашли делови јеврејског светог списа, али да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима, неопходно је да необични антиквитети буду подвргнути детаљном вештачењу.

Коментара: 0


#   Градина   царина   кријумчарење   Управа царина   Јевреји   антиквитет   верски предмет
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима