Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Gradini zaplenjeni sveti jevrejski spisi i kutija optočena dragim kamenjem

rssBookmark and Share

Gradina 15.11.2019. RTS, Južna Srbija Info

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su u saradnji sa policijom zaplenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni.

Na Gradini zaplenjeni sveti jevrejski spisi i kutija optočena dragim kamenjem

Pretresom automobila "folksvagen turan" nemačkih registarskih oznaka, kod putnika, državljanina Libana, najpre je pronađen bakarni cilindar sa pergamentom, a kasnije i kutija u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga Tora.

Pedesetsedmogodišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu je rekao da je on vlasnik predmeta.

Uprava carina je saopštila da su ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni juče, nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil. 

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože, za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

U Upravi carina navode da bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće. Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore.

Vrednost će biti utvrđena naknadnom ekspertizom, ali se pretpostavlja da je veća od 100.000 evra.

U toku je postupak protiv libanskog državljanina.

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je pozvana Jevrejska zajednica u Beogradu, iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.


#   Gradina   carina   krijumčarenje   Uprava carina   Jevreji   antikvitet   verski predmet
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima