Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фонд плаћа третман тумора у Турској

rssBookmark and Share

05.05.2012. Аutor : S. Todorović |

Најтежи пацијенти с туморима и метастазама на мозгу убудуће ће моћи да се лече најмодернијом методом, сајберножем. Упућиваће се у болницу Аџибадем у Турској, а захвате, који коштају око 7.000 евра, финансираће Републички фонд за здравствено осигурање.

Фонд плаћа третман тумора у Турској

Сајбернож је неинвазивна метода и најчешће се примењује код оних стања у којима је немогућа операција или хируршким путем није безбедно доћи до тумора.

Др Војислав Богосављевић, неурохирург Клиничког центра Србије, каже да је ова метода прецизнија од других радиохируршких поступака.

-Систем се састоји из линеарног акцелератора, чији сноп се роботом усмерава на одређену циљну тачку тела. Њена прецизна позиција се одређује рендгенским камерама. Овим поступком могу да се третирају тумори у било којем делу тела. Могућности примене ове технике су широке, од тумора главе, лобање, врата, грла и носа, до тумора плућа, јетре, панкреаса, бубрега - објашњава др Богосављевић.

У болницу Маслак у Истанбулу, која послује у оквиру ланца Аџибадем, где је на кардиохирургији оперисано више од 250 осигураника Србије, ових дана би требало да отпутује један пацијент, а досад су помоћу сајберножа о трошку осигурања лечена два пацијента, кажу у РФЗО.

На овај захват у Турску упућују се само најтежи случајеви, и то на предлог конзилијума лекара. Републички завод за здравствено осигурање лечење сајберножем плаћа 7.000 евра по пацијенту, а ако комисија процени да пацијент не може сам да путује на захват, о трошку осигурања иде и пратилац.


#   фонд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима