Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гасовод од Ниша до Димитровграда биће завршен до јесени

rssBookmark and Share

Ниш 18.04.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре обишли су данас радове на изградњи гасне интерконекције Србија–Бугарска, на делу од Ниша до Димитровграда.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Ђедовић је нагласила да је изградња гасне интерконекције од стратешког значаја за српски енергетски сектор јер ћемо тиме добити могућност да се снабдевамо гасом из више извора, као што је Азербејџан и ЛНГ терминал у Александрополису у Грчкој.

Министарка је нагласила да су у претходном периоду решени многи изазови на пројекту, а да су данас почели и радови на најтежој деоници гасовода, где се гасна интерконекција укршта са ауто-путем.

Очекујемо да читав пројекат буде завршен на јесен, а бићемо ту да испратимо све до последњег дана, док не буде све спремно да потече гас, рекла је она и додала да је до сада на градилиште допремљено више од 100 километара цеви, или приближно 90 одсто, а да је физичка реализација у овој фази већа од планиране.

Према њеним речима, изградња гасне интерконекције Србија–Бугарска има и регионални значај, због чега на овом пројекту наша држава има снажну финансијску подршку ЕУ.

Паралелно са реализацијом овог пројекта, почели смо израду просторне и техничке документације за још један важан пројекат за гасну диверзификацију Србије, а то је изградња гасне интерконекције између Србије и Северне Македоније, напоменула је Ђедовић.

Жиофре је поручио да ЕУ наставља да буде посвећена диверзификацији снабдевања гасом у Србији и повећању отпорности и конкурентности њеног енергетског система.

Он је указао на то да је Унија, такође, понудила Србији да учествује у заједничкој набавци гаса са државама чланицама ЕУ.

Дужина гасне интерконекције на територији Србије је 109 километара, а капацитет је 1,8 милијарди кубних метара у правцу ка Србији.

Радови на изградњи гасне интерконекције Србија–Бугарска започети су у фебруару 2022. године, а завршетак је планиран у последњем кварталу 2023. године.

Поред веће сигурности снабдевања и диверзификације гасних рута и снабдевача, нови гасовод ће омогућити и даљи развој дистрибутивне и разводне гасоводне мреже на југу Србије.

Вредност радова на изградњи гасовода износи приближно 90 милиона евра, а финансирање укључује 49,6 милиона евра бесповратних средстава ЕУ, зајам Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у вредности од 25 милиона евра и национално суфинансирање.

Такође, ЕУ подржава са укупно 33,6 милиона евра градњу деонице гасне интерконекције на територији Бугарске, чија је дужина 60 километара.

Обиласку је присуствовала и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.


#   Ниш   ЕУ   Драгана Сотировски   Гасовод Ниш-Димитровград   Министарство рударства и енергетике   Дубравка Ђедовић   Емануел Жофре
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима