Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ђедовић обишла радове код Трупала на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска

rssBookmark and Share

Ниш 23.08.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је радове на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, и истакла да очекује максимално залагање свих учесника у пројекту како би гасовод био завршен у року, односно током октобра текуће године.

Ђедовић обишла радове код Трупала на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска

„Изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска стратешки је важан пројекат у гасном сектору, али и у нашој енергетици уопште јер ће обезбедити додатни правац снабдевања гасом и већу сигурност у снабдевању овим енергентом. Министарство на дневном нивоу прати како теку радови, често су људи из министарства и на терену, а данас сам и дошла и лично да одржим састанак извођачима, надзором, инвеститором и представницима институција укључених у пројекат и проверим напредак радова", рекла је Ђедовић после обиласка градилишта гасовода у месту Трупале код Ниша.

Извођачи радова информисали су министарку да је до сада испоручено 100 одсто цеви које су потребне за изградњу гасовода, положено 70 одсто цеви и изграђено 45 одсто надземних објеката, а да је преостао већи део радова на електроинсталацијама.

„Очекујем од извођача и свих учесника у пројекту да буду максимално ефикасни, јер се налазимо у завршној фази радова како бисмо на јесен у потпуности завршили гасну интерконекцију којом ћемо се повезати са новим снабдевачима и изворима гаса који долазе пре свега из Азербејџана. С пријатељима из Азербејџана смо разговарали о количинама гаса које можемо да добијамо из ове земље за потребе предстојеће грејне сезоне, што је између 300 и 500 милиона кубних метара, а можда и више. На путу да постане критична тачка је испорука електро-опреме која је поручена и плаћена, док нам је јако важно да се све цеви заваре, споје и положе да бисмо завршили линијски део гасовода. За то нам је потребан већи број екипа на терену и о томе смо данас причали са извођачима радова, како би побољшали капацитете", нагласила је министарка.

Она је рекла да су радови на територији Србије усклађени са радовима на територији Бугарске и да ће се, преко гасовода који је већ изграђен између Бугарске и Грчке, Србија повезати са изворима гаса који долазе до Грчке, пре свега из Азербејџана и Каспијског региона и ЛНГ терминала.

„У будућности ће овај правац бити још значајнији, због диверсификације извора снабдевања гасом у читавој Европи и могућности да се гас купује од различитих снабдевача. Србија овим гасоводом добија већу енергетску сигурност, а имаће и улогу транзитне земље за регион, као и у случају гасовода Балкански ток", рекла је Ђедовић.

Коментара: 0


#   Ниш   Гасовод Ниш-Димитровград   Трупале   Министарство рударства и енергетике   Дубравка Ђедовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима